Da li kolagen u ishrani može da promijeni izgled kože?

Sve više poznatih ličnosti i uticajnih žena s Instagrama počinje s dodavanjem kolagena u ishranu. Da li ovaj prah zaista može pomoći našoj koži da izgleda sjajnije i ljepše?

Kolagen je protein koga najviše imamo u svom organizmu i koji je glavni “sastojak” naše kože. On je zaslužan za oporavak oštećene kože, ali i mladalački, zategnuti izgled. Jednostavnije rečeno  – zahvaljujući kolagenu naše lice izgleda dobro. U posljednje vrijeme se sve više priča o kolagenskom prašku koji se dodaje ishrani i koji ne košta malo… Da li ovaj suplement zaista ima vidljivi uticaj na našu kožu?

Dermatolozi kažu da se njegovim konzumiranjem ne može mnogo toga postići zbog toga što se molekul kolagena razgrađuje u želudačnoj kiselini. Međutim, ako imate izuzetnu suhu kožu i preko 30 godina – može vam pomoći, ali u baš malim količinama – pokazale su studije.

Najbolji način da osvježite kožu, spriječite nastajanje dubokih bora i održite mladolikost jeste da imate izbalansiranu ishranu.

“Ako imate ovakvu ishranu koja uključuje hranu bogatu proteinima, vaše tijelo će te nutrijente pretvoriti u esencijalne amino kiseline koje su potrebne za zdravlje kako kože, tako i kostiju. Dalje se isti nutrijenti šalju u krvotok, pretvaraju u kolagen i direktno u dermis – najdublji dio kože”, rekao je Craig Austin, poznati njujorški dermatolog. Ovo znači da u toku sedmice treba da unosite kinou, meso lososa, jaja, meso poput ćuretine, orašaste plodove i mahunarke.

Kada je u pitanju kozmetika, proizvodi na bazi retinola dosta mogu da pomognu jer dokazano poboljšavaju proizvodnju kolagena, dok kreme sa zaštitnim faktorom štite kolagen od razgradnje zbog sunčevih zraka i velikog zračenja.

Zaključak: kolagen u vidu suplemenata ne daje velike rezultate jer se u stomaku razgrađuje, dok bogata, izbalansirana ishrana i kozmetika na bazi retinola imaju dokazano veliki i vidljivi efekat.

PROČITAJTE  Voće koje od davnina ljudi koriste kao lijek