Da li je normalno da djeca viđaju gole roditelje

U mnogim filipinskim domaćinstvima je na primjer sasvim uobičajeno da se roditelji kupaju ili oblače u prisustvu svoje djece. I dok je to nekima najnormalnija stvar, mnogi su se zapitali da li je potrebno postaviti granice ako je dijete suprotnog pola ili je dostiglo određeni uzrast.

O ovoj temi smo razgovarali sa Nikolinom Milosavljević, dječijom psihološkinjom.

„Ne postoji jasna granica kada treba da prestanete da šetate bez odjeće pred djecom. To sve zavisi od toga kako se roditelj osjeća. Ima roditelja koji počnu da osjećaju stid kad dijete ima oko tri godine i kada uđe u fazu radoznalosti i postavljanje pitanja, pa naravno, počnu i pitanja u vezi sa intimnim dijelovima tijela. Posebno se javlja pojačan stid kada je dijete suprotnog pola od roditelja“, kaže dječija psihološkinja.

S druge strane, postoje roditelji koji ne osjećaju tu vrstu neprijatnosti kada ih djeca zapitkuju u vezi sa njihovim polnim organima i koriste takve prilike da im više i objasne o njima.

I dok je možda jednostavnija situacija sa malom djecom, kod  tinejdžera i adolescenata treba da se povede malo više računa jer su oni u najosjetljivijim godinama.

„Roditelj suprotnog pola s njima ipak treba da povede računa prilikom presvlačenja. Ako roditelj nema problem da se pred djetetom drugog pola presvlači, možda je to djetetu neprijatno i tada treba ispoštovati njegove emocije“, savjetuje psihološkinja.

Dakle, treba pratiti djetetovu reakciju i svoje lične emocije i na osnovu toga procjeniti da li je u redu presvlačiti se pred djetetom ili ne. Pored toga vrlo važno jeste da nagost, sve dok nije praćena nekom seksualnom konotacijom, neće predstavljati bilo kakvu traumu za dijete.

Inače, članaka na ovu temu ima malo, ali jedno istraživanje je pokazalo da goli roditelji nemaju štetan efekat za djecu uzrasta od tri do šest godina.

PROČITAJTE  Četiri načina za brzo otklanjanje glavobolje

„Nema ničeg lošeg u tome da ste goli sa članovima svoje porodice“, kaže Pol Abramson, profesor Kalifornijskog Univerziteta u Los Anđelesu (UCLA), jedan od autora pomenutog istraživanja.

Njegova izjava nekim roditeljima djeluje umirujuće, dok se mnogi i dalje muče da znaju kada bi trebalo da počnu da se prikrivaju i da budu diskretniji sa svojom djecom.

Autori istraživanja predlažu sljedeće smjernice roditeljima o tome kako da razaznaju koje granice da postave kada je riječ o golotinji u svom domu.

Naučite dijete da svaka porodica ima svoja pravila o golotinji

Objasnite djetetu da svaka porodica ima svoja pravila i da treba da nosi odjeću uvijek kada su drugi ljudi u blizini, jer gostima može da bude neprijatno.

Privatnost, a ne sramota

Jako je važno da djeca shvate da biti go nije sramota, ali i da razumiju šta je privatnost. Ukoliko se vi kao roditelj osetite neprijatno da vas djeca vide bez odjeće, onda je vrijeme da to prestanete da radite.

Budite otvoreni za sva pitanja

Nikada nemojte da izbjegavate pitanja djece kao što su „zašto mama nema muški polni organ, a tata ima“. Potrudite se da odgovorite na ta njihova pitanja kao kada pitaju o njihovim prstima, očima ili bilo kom drugom dijelu tijela.

Naučite djecu da nisu sva tijela ista

Na kraju, treba da učimo djecu od ranog uzrasta da se svi razlikujemo i da tijela prolaze kroz razne promjene, prenosi „Smartparenting“.