Da li je konzumiranje vode s limunom natašte zaista zdravo za organizam? Žena koja je to isprobala ima odgovor

U to da je limun dobar za zdravlje vjerojatno niko ne sumnja, ali krije li svakodnevno pijenje vode s limunom neke prave naučne benefite za naš organizam? To je odlučila provjeriti i Gianluca Russo kad je pristala na izazov da sedam dana pije samo – vodu s limunom. Vjerovatno ste i sami čitali o brojnim ljekovitim svojstvima limuna koji se spominje i kao prirodni antibiotik, ističe se njegova blagodat za imunitet, prirodni je antiseptik te pomaže ublažiti grlobolju i menstrualne bolove. Prema nekima, voda s limunom pomaže i u borbi protiv mladenačkih akni.

Russo je sedam dana ujutro natašte pila 2.5 dcl vode s pola iscijeđenog limuna, a već je, kaže, pri kraju izazova primijetila da joj je koža čišća i svjetlija.

“Neki recepti koje sam pronašla kažu da voda treba biti topla, ali mi je to, iskreno, bilo bljutavo pa sam se odlučila za svježiju varijantu, a na moje iznenađenje, brzo sam vidjela rezultate. Lice mi se očistilo od bubuljica, čak i od manjih tamnih pigmentacijskih mrlja i koža mi je bila gotovo besprijekorna: bez upala ili viška sebuma i bez novih tamnih mrlja. Osim toga, postala je i puno mekša na dodir i dosta svjetlija”, tvrdi Russo.

Inače, voda s limunom jedan je od načina za unošenje potrebne količine C vitamina i za povećanje hidratacije.

Kako je nekoliko dana nakon završetka izazova uslijedilo i negativno razočarenje i dio akni se počeo vraćati, sigurna je, kaže, da je od upala štitio upravo limun.

“Uz to, voda s limunom pomogla je i mom oralnom zdravlju, a bila sam i manje naduta”, rekla je Russo, a to ide u prilog istraživanjima koja kažu kako voda s limunom može djelovati i kao prirodni diuretik.

“Poboljšao mi se ten, osvježio dah i uravnotežila probava, ali nisam primijetila druge zdravstvene benefite”, kaže, svjesna da je sedam dana izazova prekratak period. 

PROČITAJTE  Čaj od klinčića: Aromatični analgetik i ubica bakterija, virusa i gljivica

“Ipak, imala sam i jedan negativan učinak konzumiranja vode s limunom; svakog dana bila sam žedna, a ako tu žeđ ne ublažim, u ustima mi je ostajao čudan okus”, dodaje Russo i zaključuje kako će definitivno razmisliti o tome da joj voda s limunom postane stalna svakodnevna praksa.