Da li je konzumiranje vode s limunom natašte zaista zdravo za organizam? Žena koja je to isprobala ima odgovor

U to da je limun dobar za zdravlje vjerojatno niko ne sumnja, ali krije li svakodnevno pijenje vode s limunom neke prave naučne benefite za naš organizam? To je odlučila provjeriti i Gianluca Russo kad je pristala na izazov da sedam dana pije samo – vodu s limunom. Vjerovatno ste i sami čitali o brojnim ljekovitim svojstvima limuna koji se spominje i kao prirodni antibiotik, ističe se njegova blagodat za imunitet, prirodni je antiseptik te pomaže ublažiti grlobolju i menstrualne bolove. Prema nekima, voda s limunom pomaže i u borbi protiv mladenačkih akni.

Russo je sedam dana ujutro natašte pila 2.5 dcl vode s pola iscijeđenog limuna, a već je, kaže, pri kraju izazova primijetila da joj je koža čišća i svjetlija.

“Neki recepti koje sam pronašla kažu da voda treba biti topla, ali mi je to, iskreno, bilo bljutavo pa sam se odlučila za svježiju varijantu, a na moje iznenađenje, brzo sam vidjela rezultate. Lice mi se očistilo od bubuljica, čak i od manjih tamnih pigmentacijskih mrlja i koža mi je bila gotovo besprijekorna: bez upala ili viška sebuma i bez novih tamnih mrlja. Osim toga, postala je i puno mekša na dodir i dosta svjetlija”, tvrdi Russo.

Inače, voda s limunom jedan je od načina za unošenje potrebne količine C vitamina i za povećanje hidratacije.

Kako je nekoliko dana nakon završetka izazova uslijedilo i negativno razočarenje i dio akni se počeo vraćati, sigurna je, kaže, da je od upala štitio upravo limun.

“Uz to, voda s limunom pomogla je i mom oralnom zdravlju, a bila sam i manje naduta”, rekla je Russo, a to ide u prilog istraživanjima koja kažu kako voda s limunom može djelovati i kao prirodni diuretik.

“Poboljšao mi se ten, osvježio dah i uravnotežila probava, ali nisam primijetila druge zdravstvene benefite”, kaže, svjesna da je sedam dana izazova prekratak period. 

PROČITAJTE  Pet stvari koje dermatolozi uvijek rade prije spavanja za ljepšu kožu. Preporučuju ih svima

“Ipak, imala sam i jedan negativan učinak konzumiranja vode s limunom; svakog dana bila sam žedna, a ako tu žeđ ne ublažim, u ustima mi je ostajao čudan okus”, dodaje Russo i zaključuje kako će definitivno razmisliti o tome da joj voda s limunom postane stalna svakodnevna praksa.