Da li imate sindrom mrtve stražnjice? Provjerite!


Čuli ste za upalu sinusa. Upalu mišića. Upalu uha… Da li ste znali da stražnjica može da se upali?

“Sindrom mrtve stražnjice”, ili glutealna amnezija predstavlja stanje koje se javlja kada zadnjica dobije upalu i “zaboravi” da normalno funkcioniše.

“Predugo sjedenje može da ograniči protok krvi i prouzrokuje glutealnu amneziju, što može da dovede do bolova u kukovima, donjem dijelu leđa, kao i problema sa zglobovima. Takva stražnjica ne funkcioniše ispravno čak ni prilikom vježbanja”, rekao je Donovan Grin, fitnes trener.

Simptomi “mrtve zadnjice”

Fizioterapeutkinja Keli Staret je dodala da stražnjica nije dizajnirana da dugo podnosi prekomjernu težinu. Dugo sjedenje smanjuje sposobnost tijela da upotrebljava nevjerovatno snažne mišiće stražnjice ona kada su mu potrebni”, piše miss7.24sata.hr.

“Neprestano savijena pozicija kuka i pritisak na tkivo gluteusa je temelj za stvaranje sindroma mrtve stražnjice”, rekla je.

Osobe sa ovim sindromom mogu da osjete poznati osjećaj “umrtvljenosti”.

“Tehnički izraz za to je “parestezija”, nenormalan osjećaj u telu zbog kompresije ili iritacije živaca”, rekao je Mark Beden, sa Univerziteta Texas. Dodao je da simptomi parestezije mogu da variraju od blagih do teških i mogu da budu prolazni ili dugotrajni.

Grin je primijetio da stražnjica prestaje da funkcioniše zbog nedostatka aktivnosti i podsticaja, a to uzrokuje pritisak na druge mišiće i zglobove i dovodi do toga da slabiji mišići moraju da obave posao stražnjice. To može da dovede do “sinergijske dominacije”, kada manji pomoćni mišići kuka i nogu preuzimaju kretanje i kontrolišu snagu i opterećuju kukove, karlicu i donji dio leđa. Ukočenost mišića u kukovima je takođe krivac sindroma mrtve zadnjice.

“Stražnjica je veliki mišić i potrebno je dosta kretanja da bi se aktivirala i obavljala posao za koji je zadužena.

PROČITAJTE  Zagađen vazduh povećava rizik od neplodnosti

Kako spriječiti “mrtvu stražnjicu”?

Odabir pogrešnih vežbi, ili pogrešno izvođenje može da pridonese takvom stanju. Trener Grin objašnjava da kada vježbanje ne aktivira ciljani mišić, oni manji mišići koji su ranije spomenuti ponovo preuzimaju pokrete. To čini te mišiće jačima, ali stražnjica ne dobija stimulans koji joj je potreban. “Na primjer, recimo da ste sjedili u kancelariji osam sati i onda odlazite u teretanu da biste podizali tegove i radili čučnjeve”, rekao je Grin. “Napravite puno setova, pokušavate da stisnete stražnjicu i koristite je što više, ali umjesto bolne stražnjice, sljedećeg dana imate upalu leđa i nogu.”

Zapamtite pravilo da za svaki sat sjedenja izdvojite 10 minuta za stajanje i kretanje, da bi se mišići ponovo aktivirali. Ono što je također bitno jeste istezanje.