Čuva srce i mozak, štiti od raka, briše kilograme: Otkrijte sve zdravstvene prednosti patlidžana!

Patlidžan se ubraja u zdrave namirnice koje imaju nisku kalorijsku vrednost, obiluju vlaknima i antioksidantima, a pogoduju zdravlju cijelog organizma.

Pomaže pri gubljenju kilograma

Patlidžan sadrži visok udio vode i spada u niskokaloričnu namirnicu, što ga čini idealnom hranom za osobe koje paze na ishranu i koje žele da smanje tjelesnu težinu. Njegova spužvasta tekstura omogućava da ga pripremate na razne načine, bez isušivanja.

Odličan je za zdravlje srca

Patlidžan je izrazito dobar za zdravlje srca. Njegovom konzumacijom možemo da smanjimo nivo lošeg holesterola u krvi, poboljšamo zdravlje zidova arterija i opustimo napete krvne sudove.

Pomaže zdravlju mozga

Visok udio fitonutrijenata u patlidžanu, pomaže zdravlju mozga štiteći ga od slobodnih radikala i ostalih štetnih utjecaja. Patlidžan sadrži i kompleks B vitamina koji ublažavaju tjelesnu i mentalnu tjeskobu. Zato je patlidžan bolje jesti u što prirodnijem obliku, s minimalno termičke obrade.

Ima malo kalorija

Pazite li na unos kalorija, patlidžan možete bezbrižno da konzumirate. Jedna šolja patlidžana sadrži samo 35 kalorija što je izuzetno malo s obzirom na njegovu hranljivu vrijednost.

Bogat je izvor kalijuma

Kalijum je neophodan za održavanje zdravog krvnog pritiska i pomaže u sprečavanju bolesti desni. Ključna je komponenta u borbi protiv upale desni i arterija.

Ima visok udio GABA aminokiselina

GABA (gama-aminobuterna kiselina) je aminokiselina koja smanjuje anksioznost, poboljšava san i usporava misli.

Sprečava nastanak raka

Neka istraživanja pokazuju da sok od patlidžana može da smanji rizik od nastanka raka. Naime, patlidžan sadrži tripsin za koji se vjeruje da pomaže u neutralizaciji ćelija koje uzrokuju rak.

Pomaže oboljelima od dijabetesa tipa 2

Patlidžan sadrži veliku količinu vlakana koja smanjuju nivo glukoze u krvi, što pogoduje zdravlju dijabetičara.

Pomaže kod zatvora

Ovo povrće je idealno protiv opstipacije ili zatvora zbog velike količine vlakana. Vlakna iz povrća čiste crijeva od toksina i podstiču redovnu probavu, piše centarzdravlja.hr.

PROČITAJTE  Dobro za srce, može pomoći spriječiti rast tumora, stvara osjećaj sitosti - ovo povrće želite imati na tanjiru