Crveni semafor: Ambrozija cvjeta do novembra. Klimatske promjene produžile period alergija

Cvjetanje ambrozije, najsnažnijeg alergena, nekada se završavalo u augustu, a sad ovaj korov, zbog velikih klimatskih promjena, pravi problem sve do kraja novembra.

Produžena sezona alergijskih prehlada

Rast temperature i veće koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi utječu na polen drveća, trava i korova tako što povećavaju proizvedenu količinu polena i produžavaju mu vijek trajanja, što naravno produžava i sezonu alergija i učestalijih alergijskih napada.

Upravo to je razlog što se toliko proširila ambrozija, jedan od najrasprostranjenijih alergena porijeklom iz Sjeverne Amerike.

Sezona alergijskih prehlada nekad je trajala od juna do kraja augusta, a sada se, iz pomenutih razloga, produžava na jesenje mjesece oktobar i novembar.

Najmoćniji alergen

Ako posmatramo karakteristike ove biljke, kažu ljekari, koja može da naraste do 1,80 metara, izuzetno je otporna i prilagođava se gotovo svakoj vrsti tla, dobro podnosi sušu, a njeno sjeme može u zemlji da preživi više od deset godina, s razlogom smo zabrinuti.

Međutim, kaže, alergija na ambroziju se često ne prepozna odmah nego pacijenti misle da su se prehladili, ali pošto se ponavlja svake godine u istom periodu to na kraju navede pacijenta i ljekara da posumnjaju o čemu se zapravo radi.

Simptomi variraju od osobe do osobe i zavise od mjesta u kom živite i vremenskih prilika. Najčešći su svrab očiju, vodenaste oči koje suze, grebanje u grlu, curenje iz nosa i napadi gušenja, kašalj i otežano disanje, upala sinusa koja može izazvati bol na licu i glavobolju, natečena, plavkastoplava koža ispod očiju, slabost, malaksalost, smanjeno čulo mirisa i ukusa, loš kvalitet sna, a ponekad i alergijski ekcem.

PROČITAJTE  Sok od pet sastojaka koji će olakšati simptome alergije na ambroziju