Čokolada je superhrana: Smanjuje krvni pritisak, ali to nije sve 

čokolada
Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni pritisak, povećava elastičnost vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Čokolada je puna zdravih sastojaka poput flavonoida i teobromina, zrna kakaovca pravi su uništavači potencijalnih bolesti.  Tajna moćnog efekta čokolade zove se kakao, koji je odgovoran i za njen poseban okus. 

Kakao ima gorak okus, ali uz dodatak mlijeka, šećera i maslaca, dobijemo ukusnu čokoladu. Najzdravija je ona u kojoj je 70 procenata kakaa, no, zbog dosta šećera djeci je treba ograničiti na nekoliko kockica dnevno. 

Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni pritisak, povećava elastičnost vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni flavonoidi. Nova istraživanja pokazuju da oni nisu jedini sastojci koji pomažu zdravlju. Čokolada smiruje kašalj zahvaljujući teobrominu. 

Dišni organi

Ovaj njen sastojak smanjuje aktivnosti u dijelu mozga koji podražuje dišne organe i najveći dio probavnog sistema. 

Buduće majke koje se tokom trudnoće časte čokoladom bolje se nose sa stresom, nego one koje nisu jele čokoladu. Istraživanja su pokazala i da su djeca trudnica koje su jele čokoladu, sretnija i češće se smiju. 

Ovisno o tome što se dodaje u čokoladnu smjesu (ili se iz nje uklanja), dobivaju se čokolade različite vrste i okusa.

Gorka čokolada je ohlađena, stvrdnuta čokoladna otopina. Nema nikakvih dodataka, a najčešće se koristi kao dodatak kolačima ili ukras. Gorka čokolada mora sadržavati, prema američkim standardima, 50 – 58% kakao maslaca i do 35 % čokoladne otopine.

Priprema jela

Slatka čokolada nastaje dodatkom šećera, vanilije, lecitina u gorku čokoladu i mora sadržavati 15 – 35% čokoladne otopine.

Mliječna čokolada se dobiva dodatkom mlijeka u prahu u slatku čokoladu. Ona bi trebala imati do 12% mliječne otopine i do 10% čokoladne otopine. Spada u konzumne čokolade i ne koristi su kod pripremanja jela i slastica zbog prisustva mliječnog proteina.

PROČITAJTE  Omiljen slatkiš čini čuda za mozak i srce, a smanjuje i pritisak

U teoriji, kakao prah je uvijek isti. Međutim, ponekad u stranim receptima možemo naići na kakao naziva Dutch processed. Radi se o kakao prahu koji je alkaliziran. Ima specifičnu crvenkastu boju i dublju čokoladnu aromu. On se koristi u desertima bez dizanja. Naime, obični kakao u prahu u kolačima reagira s lužnatim sastojcima poput sode bikarbone i utječe na rast kolača. Procesiranom kakau u slučaju dizanog kolača valja dodati neku kiselu komponentu poput mlaćenice ili tamnog šećera.