Cijeli život ‘krivo’ peremo zube: Jaki pritisci četkicom oštetit će zubnu caklinu, zubi će ostarjeti

Vrlo vjerovatno se svi držimo sličnih pravila pranja zubiju, a to je dvaput dnevno, ujutro i naveče, no način na koji mnogi peru zube je u potpunosti pogrešan.

Prva greška koju mnogi rade je stiskanje i čvrsto držanje četkice za zube. Osim toga, ako čvrsto držite četkicu vrlo vjerovatno i zube četkate svom snagom. To je u potpunosti pogrešno. 

Krivo pranje zuba, baš kao što su vam govorili u djetinjstvu, može dovesti do pojave karijesa i svega što se nakon njega događa ako se ne liječi na vrijeme. 

Jak pritisak na zube i desni i žustri pokreti daju svakome osjećaj da je baš dobro oprao zube. Oni možda jesu oprani, ali previše. Takvim postupcima sa zubiju se skida i dragocjena zubna caklina.

Četkicu biste trebali držati lagano, kao da držite olovku u ruci. Neka četkica lagano dodiruje vaše zube. Trebate biti nježni kako ne biste oštetili zubnu caklinu.

Osim toga, jaki pritisci djeluju abrazivno i na desni te će vam zubi ranije ostarjeti.

Dok četkate, potezi moraju biti pažljivi i kratki. Prvo očistite gornje i donje plohe zuba i to ravnim pokretima naprijed-natrag. Od gore prema dolje u gornjoj čeljusti ili od dolje prema gore u donjoj čeljusti. Očistite unutarnje površine gornjih i donjih zubiju laganim kružnim pokretima. Očistite dijelove zubi kojima žvačete.

Nakon toga, obratite pažnju na starost četkice. Ako četkicu koristite dugo i ona je već izlizana i istrošena to je dovoljno jasan znak da ju bacite i kupite novu.

Što je četkica starija, to će biti manje učinkovita u obavljanju svog posla, a to znači da se štetne bakterije mogu nakupiti na vašim zubima.

Četkicu za zube trebate mijenjati jednom svaka četiri mjeseca kako biste bili sigurni da je sigurna za pranje zubiju, piše The Sun.

PROČITAJTE  Stomatolozi upozoravaju: Najgore navike kojima narušavamo zdravlje zuba su…