Recept za tjesteninu, koji je Chris Hemsworth podijelio na Instagramu, izvrstan je proteinski obrok, kaže nutricionistica Faye Townsend za Insider. Glumac je 11. augusta u društvu svog trenera skuhao tjesteninu s piletinom i paradajzom.
“Jela od tjestenine mogu biti brza i jednostavna. Sjajno je vidjeti da se Chrisov obrok fokusira na cjelovite namirnice. Uz dodatak piletine, to je obrok bogat proteinima”, komentirala je Townsend.
Prema Hemsworthu, za pripremu ovog jela trebat će vam oko 45 minuta, a od sastojaka navedenih u nastavku najest će se četiri osobe.
Sastojci
- 200 grama penna ili tjestenine bez glutena
- dvije kašike maslinovog ulja
- jedan luk, narezan na kockice
- dva čehna bijelog luka, protisnuta
- četiri kašičice dimljene paprike
- kašičica sušenog origana
- kašika balzamičnog octa
- dvije šolje pasiranog paradajza
- 400 grama nasjeckanih kuhanih pilećih prsa
- pola šolje parmezana, naribanog
- pola šolje mozzarelle, naribane
- dvije grančice svježeg bosiljka
Priprema
Zagrijte rernu na 180 stepeni. U loncu zakuhajte vodu, posolite je i dodajte tjesteninu. Procijedite kad postane al dente, prelijte s malo ulja da se ne zalijepi i ostavite sa strane.
U međuvremenu u tavi dinstajte luk i bijeli luk. Dodajte papriku i origano pa ocat i pasirani paradajz. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. U umak dodajte piletinu, parmezan i tjesteninu pa sve dobro promiješajte. Stavite u posudu za pečenje, posipajte mozzarellom i pecite oko 12 minuta. Ohladite jelo 5 do 10 minuta i dodajte bosiljak prije posluživanja.
Jelu možete dodati i šareno povrće
Ovo jelo osigurava 38.7 grama proteina jer su piletina, parmezan i mozzarella dobri izvori tog makronutrijenta.
“Protein je važan za rast i obnovu mišića, a također je i vrlo zasitan. U ovom jelu su i ugljikohidrati i masti, a zamjenom penna s tjesteninom od integralnog brašna, mogli bismo povećati udio vlakana u jelu”, dodala je Townsend.
Vlakna su neprobavljivi ugljikohidrati. Ona podupiru funkcioniranje naših crijeva, povećavaju raznolikost crijevnih bakterija te smanjuju rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2.
//www.instagram.com/embed.js
“Masti daju energiju i podržavaju rad stanica, proizvodnju hormona i apsorpciju hranjivih tvari”, dodala je Townsend te potaknula ljude da se usredotoče na zdravije mononezasićene masti poput maslinovog ulja.
Ako ovom jelu dodate šareno povrće, osigurat ćete unos dodatnih mikronutrijenata, antioksidansa i polifenola, koji imaju različite zdravstvene prednosti.