Četiri znaka da trebate promijeniti način prehrane

Da li ste primijetili neke probleme sa kožom? Vjerovatno bi trebalo da preispitate svoju svakodnevnu ishranu i svoje navike: šta jedete, jedete li redovno, posvećujete li dovoljno vremena procesu ishrane i možda često jedete u žurbi?

Pothranjenost je često prvi uzrok problema sa kožom, a također je važno prekomjerno ne koristiti prerađenu hranu, alkoholna pića i slatkiše bogate šećerom i osigurati da hrana pruža dovoljno vitamina i drugih osnovnih hranljivih sastojaka.

Psorijaza

Ponekad se psorijaza javlja kada tijelo ima problema sa varenjem glutena – razmislite o tome kako to izbjeći i zamijenite određenu hranu hranom bez glutena. Još jedan znak psorijaze može biti disfunkcija jetre. Ako je to slučaj, planirajte dane detoksikacije i saznajte koja hrana ili suplementi će vam pomoći da očistite jetru.

Ekcem

Kožni ekcem se često javlja kod ljudi koji su alergični na mlijeko. Pokušajte da privremeno smanjite ili eliminišete mliječne proizvode, uzmite probiotike.

Bubuljice

Ako patite od akni ili primetite porast akni, trebalo bi da procijenite koliko šećera konzumirate, što podstiče upale i često pogoršava akne. Važno je da unesete dovoljno omega-3 masnih kiselina iz ishrane kako biste pomogli u smanjenju upale. Procijenite da li unosite dovoljno vitamina A i cinka. Nadraživanje akni i kože također može biti izazvano stresom, pa je vrlo važno boriti se sa njima blagovremeno. Isprobajte umirujuće tehnike disanja, jogu, meditaciju i neke omiljene i opuštajuće aktivnosti.

Edem

Oticanje može ukazivati na alergiju na mliječne proizvode i gluten. Često u ovom slučaju postoji i neprijatan osjećaj nadimanja. Procijenite kako možete promijeniti način ishrane – vrijedi potražiti alternative mlijeku, odustati od mliječnih proizvoda i proizvoda koji sadrže gluten.

PROČITAJTE  Odmah prestanite primjenjivati ove savjete za mršavljenje