Četiri ukusna i jednostavna recepta iz italijanske kuhinje

0
162

Donosimo vam tradicionalne italijanske recepte uz koja ćete okusiti domaće okuse proizašle iz kuhinje nonna širom italijanskih regija.

1. Pizza Napoletana

Ovo tradicionalno italijansko jelo nastalo je u Napulju, gradu na jugu Italije između 1715. i 1725. godine, no moderni uspon ove pizze započeo je 1889. godine kada je kraljica Margherita di Savoia sa svojim suprugom Umbertom, posjetila Napulj i zatražila tada najpopularnijeg pizzaiola Raffaela Espositoa da joj pripremi svoj specijalitet. Rafaele, koje mnogi nazivaju ocem pizze, osmislio je pizzu nadjevenu paradajzom, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom koja je asocirala na italijansku zastavu. Kraljicu je pizza oduševila, a u njenu čast dobila je naziv “pizza Margherita” i do dan danas najpopularnija je pizza na svijetu.

Sastojci:

350 grama brašna

svježi kvasac

200 ml vode (mlake)

1 kašičica šećera

prstohvat soli

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Mozzarella za pizzu

Umak od paradajza

svježi bosiljak

Priprema:

Svježi kvasac razmutite u malo mlake vode i dodajte mu šećer. U zdjeli prosijajte brašno, posolite ga, dodajte mu pjenu od kvasca, malo maslinovog ulja i ostatak vode, te od njega zamijesite elastično tijesto. Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko pola sata. Razvucite tijesto na veličinu kalupa za pizzu prema vlastitoj želji. Ako želite jesti tradicionalnu italijansku pizzu, tijesto neka bude tanko, pa ostavite još dvadesetak minuta da se diže u kalupu. Na tijesto razmažite umak od pardakza, dodajte sir i svježi bosiljak. Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj pećnici, u kojoj ste zagrijali i posudu za pečenje pizze, na 250 stepeni oko 10 minuta.

2. Aglio, Olio, Peperoncino  

Doslovnog naziva „ulje, češnjak i čili“, jedno je od najjednostavnijih i najukusnijih jela također napoletanskog porijekla. Jelo se pravi laganim prženjem narezanog, mljevenog ili prešanog bijelog luka na maslinovom ulju, s dodatkom suhih crvenih čili pahuljica. Okretanjem špageta na dobivenoj aromatičnoj smjesi izaziva se vatromet u ustima!

Sastojci:

1/2 kg špageta

1,5 glavica nasjeckanog bijelog luka

mljeveni chili u maslinovom ulju

Grana padano po želji

1/2 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja

so

biber

sitno nasjeckani peršun

Priprema:

Nasjeckajte crvenu ljutu papričicu i bijeli luk na sitne komadiće. Skuhajte špagete u velikom loncu s puno slane vode. U međuvremenu u tavi na maslinovom ulju prodinstajte bijeli luk i ljutu papričicu. Bijeli luk mora biti skoro karameliziran, zlatno – smeđe boje. Zalijte s nekoliko kašika vode u kojoj se kuhala tjestenina. Začinite te dodajte ocijeđenu tjesteninu. Povežite okuse protresajući i bacajući tavicu minutu, dvije. Prema potrebi zalijte s još malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, pospite po želji parmezanom i  nasjeckanim peršunom i poslužite odmah.

3. Caprese salata

Kraljica svih italijanskih salata, njeno visočanstvo – Caprese. Ova popularna salata nastala je na otoku Kapri za vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata te se vjeruje da upravo zato u svojoj recepturi nosi sastojke boja kao italijanska zastava; zelenu kao bosiljak, bijelu kao mozzarella te crvenu kao paradajz. Caprese salatu naći ćete kao predjelo u svakom rimskom restoranu, ali i u obliku sendviča istoimenog naziva.

Sastojci:

bosiljak

Mozzarella

4 paradajza

Priprema:

Pardajzu izrežite drvenasti dio, pa ga poprečno, po cijeloj širini, narežite na tanke kriške (5 mm). Kugle mozzarelle narežite također na okrugle kriške , nešto tanje od paradajza. Na tanjiru kriške paradajza i sira slažite naizmjenično, tako da se djelomično prekrivaju. Obilato začinite maslinovim uljem, posolite po ukusu i pospite preko svega listove bosiljka, prstima rastrgnute ne krupnije komade. Ako želite dobiti punoću okusa, klasičnom receptu možete dodati i biber, masline, vinski Aceto Balsamico ili pak sitno sjeckani bijeli luk.

4. Canolli Siciliani

Kremasto punjene rolice, pod nazivom cannoli, još su jedan specijalitet italijanske kuhinje, no ovog puta u slatkom ruhu. Potječu iz gradova Palermo i Messina, koji se nalaze na Siciliji te su se tradicionalno pripremali tokom karnevala. Njihov popularni naziv dolazi od riječi cannolo što u prijevodu znači „male tube“. Punjenje se sastoji od sira ricotte ili mascarpone s raznim dodacima i ekstraktima poput vanilije, čokolade, pistacija, limuna i narandže.

Sastojci:

Tijesto:

250 g glatkog brašna

30 g šećera u prahu

1/2 kašičice soli

1 kašičica instant kafe

5 g kakaa

1 jaje

50 g putera

4 kašike ruma

(1 bjelance za učvršćivanje tijesta i pola litre suncokretovog ulja za prženje)

Krema:

300 g mascarponea

150 ml vrhnja za šlag

5 kašika šećera u prahu

Posip:

grubo rezani pistacijo

čokoladne kapljice

kandirano voće

Priprema:

U jednu posudu staviti brašno, šećer u prahu, so, kafu, kakao, puter i jaje. Miksajte s nastavcima za tijesto minuta pa dodajte rum. Zatim ručno mijesite 5-7 minuta dok ne dobijete glatko, čvrsto, ali ne tvrdo tijesto. Oblikujte ga u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider da odstoji sat vremena. Kad je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj podlozi jako tanko (2-3 mm) pa ga izrezujte na kvadrate ili krugove.

Tijesto zatim omotajte oko tube, s tim da jedan kraj premažete s malo bjelanceta kako bi se krajevi tijesta zalijepili i dobro utisnite. Ulje stavite da se zagrije na 160 C. Pržite cannole 2 min (i to maksimalno dvije tubice odjednom kako se temperatura ulja ne bi smanjila) te ih stavite na tanjir koji ste prekrili salvetom da se masnoća upije. Ostavite da se malo ohlade, zatim izvadite tubice i ponovite postupak za ostatak tijesta. Na kraju ostavite da se tijesto skroz ohladi prije nego ga napunite kremom.

Mascarpone, vrhnje za šlag i šećer u prahu stavite u posudu pa kratko miksajte dok ne postane glatko i gusto. Ostavite u frižider. Napunite tijesto kremom pomoću obične vrećice za zamrzavanje kojoj ste odrezali vrh ili sa slastičarskom vrećicom za zvjezdastim ili nekim drugim nastavkom. Na krajeve stavite grubo rezane pistacije, čokoladne kapljice ili kandirano voće. Ako želite vrhove utopljene u čokoladu, prije stavljanja kreme otopite 50 g čokolade, stavite u malu i usku posudicu pa zaronite oba kraja tijesta i ostavite na rešetki da se stisne.