Četiri rečenice koje trebate reći depresivnoj osobi

Ukoliko ste primijetili da se neko vama blizak bori sa mentalnom bolešću, možda niste sigurni kako da mu pomognete i koje su prave riječi podrške. Jedan student medicine dao je dobre savjete za takvu situaciju.

Zahari Dereniovski (27) je motivacioni govornik i student medicine na Univerzitetu u Sidneju, a specijalizovan je za mentalno zdravlje i snima edukativne TikTok snimke na tu temu.

U jednom od svojih najnovijih klipova, Zahari je otkrio zašto su riječi poput “slušam te” i “ne mogu ni zamisliti koliko ti je teško” korisne ljudima koji imaju problema sa svojim mentalnim zdravljem.

On je naveo četiri rečenice koje pomažu osobama koje se bore sa depresijom.

Prvo, uvijek ih treba pitati da li su dobro.

Drugo, treba ih slušati bez osuđivanja.

Treće, treba ih ohrabriti da potraže pomoć.

Četvrto, treba provjeravati kako napreduju u svojoj borbi.

Druge riječi koje mogu biti korisne su “hajde da razgovaramo o tome” i “želim da te bolje razumijem kako bih mogao da pomognem”, jer uvažavaju njihova osjećanja i pokazuju im da ste spremni da se angažujete za njih.

“Ako znate šta da kažete, možete pomoći nekome da osjeti podršku i pristupi odgovarajućoj pomoći mnogo prije nego što zapadne u krizu, što može zaista pozitivno promijeniti njihov život”, naglašava Zahari.

U svojim ranijim snimcima, Zahari je otkrio da su fraze poput “sve se dešava s razlogom” i “izdrži i nastavi dalje” štetne za ljude koji se bore sa mentalnim tegobama.

“Ljudi se ne osjećaju bolje kada kažete ‘ono što te ne ubije, čini te jačim’ i ‘sve se događa s razlogom’”, rekao je Zahari, dodavši da ne pomažu ni riječi poput “vrijeme liječi sve”.

PROČITAJTE  Imate visok pritisak? Kafa vam može pomoći

On je otkrio i signale koji bi vam mogli pomoći da primijetite da li s određenom osobom nešto nije uredu:

Postoji pet znakova koji bi trebalo da vas alarmiraju. Prvi znak problema je ako se neko stalno žali da je preumoran. Zatim, ukoliko prolazi kroz težak životni period – kao što je smrt bliske osobe, gubitak posla ili razvod. Ukoliko kažu da su stalno zauzeti, to je također zabrinjavajući znak, kao i ako primijetite da ih ne raduju više stvari koje su ih nekada baš interesovale. Emocionalna distanciranost i izbjegavanje određenih stvari ili tema također mogu ukazati da se neko ne osjeća najbolje.