Četiri razloga zbog kojih smo stalno umorni: Nije samo nedostatak sna

Nedostatak sna, slobodnog vremena i kvalitetnog odmora i odmah osjećate da ne možete stajati na nogama. Ali šta se dešava kada ova situacija postane trajna bez obzira na vaš posao?

Iako je nedostatak sna najčešći i očigledan razlog za umor, to nije jedini uzrok vaše iscrpljenosti. Nastavite da čitate i pripremite se da poboljšate svoj život i odmorite se kako biste se svakog dana budili puni energije.

Kvalitet vašeg sna
Ne morate imati nesanicu da biste se osjećali umorno. Možda spavate dovoljno, ali ne i kvalitetno – što vam ne pomaže da se zaista odmorite. Ljekari smatraju da je to zbog pretjeranog tempa života i činjenice da koristimo previše elektronskih uređaja. Kao rezultat toga, mozak nastavlja da bude aktivan, čak i kada mislite da spavate.

Vježbanje
Ili vježbate previše ili uopšte ne vježbate. Česti treninzi umjerenog intenziteta mogu smanjiti umor. Previše naporno vježbanje može da izazove skok kortizola i navesti vaše tijelo da pati. Uvjerite se da vježbate onoliko koliko treba, čak su i šetnje ponekad dovoljne.

Vaša ishrana
Konzumiranje proteinskih pločica koje daju energiju ne znači da je vaša ishrana uravnotežena. Morate da uključite voće, povrće, mliječne proizvode i proteine u svoj dnevni meni da biste imali energiju koja vam je potrebna tokom dana.

Stres je kriv što ne možete da se odmorite
Kortizol – odnoso, hormon stresa je na najvišim nivoima ujutru, a najniži u popodnevnim satima, i to je prava stvar da biste održali ritmove vašeg tijela normalnim. Hronični stres uništava ovaj obrazac, nivoi kortizola ne opadaju noću, tako da su šanse za miran san male.

PROČITAJTE  Četiri razloga zbog kojih je spavanje bez jastuka zdravije