Četiri razloga zbog kojih smo stalno umorni: Nije samo nedostatak sna

Nedostatak sna, slobodnog vremena i kvalitetnog odmora i odmah osjećate da ne možete stajati na nogama. Ali šta se dešava kada ova situacija postane trajna bez obzira na vaš posao?

Iako je nedostatak sna najčešći i očigledan razlog za umor, to nije jedini uzrok vaše iscrpljenosti. Nastavite da čitate i pripremite se da poboljšate svoj život i odmorite se kako biste se svakog dana budili puni energije.

Kvalitet vašeg sna
Ne morate imati nesanicu da biste se osjećali umorno. Možda spavate dovoljno, ali ne i kvalitetno – što vam ne pomaže da se zaista odmorite. Ljekari smatraju da je to zbog pretjeranog tempa života i činjenice da koristimo previše elektronskih uređaja. Kao rezultat toga, mozak nastavlja da bude aktivan, čak i kada mislite da spavate.

Vježbanje
Ili vježbate previše ili uopšte ne vježbate. Česti treninzi umjerenog intenziteta mogu smanjiti umor. Previše naporno vježbanje može da izazove skok kortizola i navesti vaše tijelo da pati. Uvjerite se da vježbate onoliko koliko treba, čak su i šetnje ponekad dovoljne.

Vaša ishrana
Konzumiranje proteinskih pločica koje daju energiju ne znači da je vaša ishrana uravnotežena. Morate da uključite voće, povrće, mliječne proizvode i proteine u svoj dnevni meni da biste imali energiju koja vam je potrebna tokom dana.

Stres je kriv što ne možete da se odmorite
Kortizol – odnoso, hormon stresa je na najvišim nivoima ujutru, a najniži u popodnevnim satima, i to je prava stvar da biste održali ritmove vašeg tijela normalnim. Hronični stres uništava ovaj obrazac, nivoi kortizola ne opadaju noću, tako da su šanse za miran san male.

PROČITAJTE  Umorni ste, a morate ostati budni: Ovo su načini kako da to ostvarite