Četiri razloga zbog kojih je spavanje bez jastuka zdravije

Spavanje bez jastuka
Spavanje bez jastuka može ublažiti glavobolju

Spavanje je postaje sve češći problem kod ljudi, pogotovo kod mladih. Ljudi su u stalnoj potrazi za idealnom formulom koja će im omogućiti miran san

Mnogi su spremni da za udoban jastuk daju vrtoglavu cifru, a poslije određenog vremena, opet se javljaju bolovi u ramenom pojasu i vratu. 

Spavanje bez jastuka sigurno djeluje nezamislivo, međutim, spavanje sa njim možda i nije najbolji način za odmor. 

Vjerovali ili ne, jastuk može da utiče na raspoloženje i tijelo, a spavanje bez njega donosi brojne koristi. 

Ublažava bolove u leđima 

Mnogi jastuci mogu dovesti do neprirodnog položaja za spavanje, a potpora koju pružaju ne traje dugo. Iako sam jastuk neće naškoditi leđima, može pogoršati bolove. Kada spavate bez jastuka, kičma može da se odmori, a tijelo je u prirodnom položaju. 

Spriječava glavobolju 

Ako se probudite sa glavoboljom, možda je vaš jastuk krivac za to. Previsoki jastuci izazivaju napetost u vratnim mišićima, što može da prouzrokuje jutarnje glavobolje. 

Pomaže kod bolova u vratu 

Većina jastuka vam ne omogućava da spavate u prirodnom položaju. Naprotiv, mogu čak da pogoršaju držanje tijela u toku spavanja. Dugotrajno savijanje vrata na bilo koji način izazvaće nelagodu, a preuski ili mekani jastuci mogu da dovedu do bolova u vratu. 

Smanjuje stres 

Što više smetnji u toku spavanja imate, tijelo ima manje vremena za mnoge važne funkcije koje se javljaju za vrijeme spavanja. 

Stalni nedostatak sna može da utiče na raspoloženje i koncentraciju, a vaše tijelo će u toku dana lučiti više hormona stresa. 

Pokušajte, spavanje bez jastuka nije teško koliko mislite!

PROČITAJTE  Četiri problema za koje su banane bolje rješenje od lijekova