Četiri namirnice koje griju. Jedite ih za doručak ili večeru

namirnice koje griju banane u tanjiru sa cimetom

Stigla je zima i bit će nam potreban još koji sloj odjeće više. No, hrana koju konzumiramo također može da ima utjecaj na nas. Hladni dani su uveliko tu. Ako spadate u one osobe kojima je uvijek hladno, razmislite da ove namirnice uvrstite u jelovnik. Iako zvuči nevjerovatno, postoje namirnice koje griju.

Zimi treba jesti i hranu koja se dugo kuha, baš kao što su jeli naši stari. U ovom periodu zaboravite na hranu na brzinu i na naglo. Ipak, ne treba zaboraviti ni meso, ali ne svakog dana, nego jednom ili dvaput sedmično. Za zagrijavanje organizma dobro je jesti i pomalo zaboravljene žitarice, heljdu, pir i proso, ne zaboraviti ni kukuruzne žgance. Povrće za variva treba rezati na krupne komade, jer ga treba dugo kuhati, kako bi u tom kuhanju prikupilo energiju koja će vas grijati kad izađete na snijeg.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput badema, pistacija i oraha mogu da ubrzaju metabolizam i da povećaju temperaturu tijela. Oni spadaju u namirnice koje griju. Savršena su opcija za grickanje prije spavanja ako ste gladni jer sadrže melatonin, hormon koji vam može pomoći da brže utonete u san.

Žitarice su namirnice koje griju

Osim za doručak, mnogi stručnjaci smatraju da žitarice možete konzumirati i prije spavanja. One mogu poboljšati varenje, a samim ti i podići temperaturu tijela.

Banane i đumbir

Banane obiluju vitaminom B i magnezija koji su važni za optimalno funkcionisanje tiroidne i nadbubrežne žlijezde, a to su organi koji utječu na regulisanje tjelesne temperature. Đumbir je izuzetno zdrava namirnica bogata korisnim materijama koje pomažu kod opuštanja i širenja krvnih sudova, što doprinosi boljoj cirkulaciji. Bolja cirkulacija pozitivno utiče na uspostavljanje više temperature tijela.

PROČITAJTE  Prirodni lijek koji trebaju piti svi pušači, a sastoji se od samo dva sastojka