Četiri eterična ulja koja mogu ublažiti simptome sezonskih alergija

Mnogi ljudi uz pomoć eteričnih ulja pokušavaju umiriti simptome sezonskih alergija. Dobijaju se destilacijom iz raznih biljaka, a mogu se udisati (ovaj proces naziva se aromaterapija) ili staviti direktno na kožu.

Iako se eterična ulja mogu kupiti bez recepta, važno je dobiti medicinske upute. Kvaliteta se razlikuje od proizvoda do proizvoda, a neka ulja zaista mogu pogoršati simptome. Ukoliko imate sezonsku alergiju, ovo je nekoliko ulja oko kojih bi se trebali raspitati kod vašeg doktora:

Limunovo ulje

Jedno istraživanje pokazalo je da nazalni sprejevi koji sadrže eterično ulje limuna mogu smanjiti upalu sinusa. Međutim, postoji jedna stvar na koju trebate obratiti pažnju. Sva limunska ulja su fotosenzibilna. To znači da ako ga nanesete ispod nosa i izađete na sunčevu svjetlost, doći će do guljenja kože.

Ulje mente

Ono može umiriti kašalj povezan sa sezonskim alergijama (i drugim problemima). Metvica (menta) je ljekovita biljka, baš kao i bosiljak, lavanda, ružmarin, kadulja i majčina dušica. Sve one se koriste u narodnoj medicini za razne zdravstvene tegobe, uključujući probleme sa želucem i respiratornim organima.

Ulje eukaliptusa

Grupa istraživača iz Izraela dala je pacijentima mješavinu ulja koja je, između ostalog, sadržavala i dvije vrste ulja eukaliptusa. Promuklost, kašalj i upala grla počeli su se “povlačiti” za samo 20 minuta. U mješavini su se nalazili: eucalyptus citriodora, eucalyptus globulus, menta, origano i ružmarin.

Protuupalna ulja

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se vjeruje da mnoga eterična ulja pomažu kod alergija su njihova protuupalna svojstva. Lavanda također može smanjiti anksioznost. Kamilica ublažava simptome peludne groznice. Tamjan liječi bronhitis i upalu sinusa, a pomaže i kod problema s probavom.

Nikada nemojte piti eterična ulja. Najprije provjerite da li su razrijeđena do odgovarajuće koncentracije. Naspite ih na pamučnu vatu i udišite.

PROČITAJTE  Svaki prst ima svoju emociju: Odlična metoda za umanjenje stresa