Čak 80 posto oboljelih od osteoporoze su žene: Radite li sve šta možete da je spriječite?

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta, a karakterizira je smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, zbog čega kost postaje manje čvrsta i podložna prijelomima. Od osteoporoze boluje oko oko 10 miliona Amerikanaca, a čak 80 posto njih su žene: pa će jedna od dvije žene starije od 50 godina u nekom trenutku života zadobiti i prijelom kosti zbog osteoporoze. Iako je osteoporoza je vrlo česta, ljekari napominju kako puno toga možemo napraviti da u mladosti održimo zdrave kosti – od dobro uravnotežene prehrane, do redovitog vježbanja…

„Nedostatak kalcija i D vitamina povećaju rizik od osteoporoze, a to možemo kontrolisati, kao i vježbanje ili navike poput pijenja alkohola i pušenja cigareta (koje tijelo sprječavaju da iskoristi sav kalcij)“, objasnio stručnjak za osteoporozu, dr. Adam Kreitenberg.

Ipak, kaže on, neki se faktori ne mogu kontrolisati, a utječu na našu osjetljivost na osteoporozu – kao na primjer dob. – Vjerovatnost obolijevanja od osteoporoze povećava se s godinama, a pogotovo ako ste žena. Isto tako, žene su sklonije osteoporozi jer imaju prirodno lakše i manje kosti od muškaraca, a kad prolaze kroz menopauzu, smanjuje im se i razina estrogena koji pomaže u zaštiti kostiju u ženskom tijelu.

Kako održati kosti zdravima

Unosite li dovoljno kalcija i D vitamina? Spajate li uravnoteženu prehranu s vježbanjem? Pazite da uz ostale birate i vježbe za snagu, poput dizanja utega.

„U ranim fazama osteoporoza se obično može otkriti samo testom gustoće kostiju“, kaže dr. Kreitenberg, a kasnijim fazama, dodaje, ona može uzrokovati i gubitak kilograma, hroničnu bol i pucanje kostiju – a ako je zahvatila kičmu može utjecati i na visinu i držanje tijela . On napominje kako je najbolja prevencija briga o zdravlju kostiju još u mladosti i unos potrebnih vitamina i minerala, da bismo spriječili pucanje kostiju koje često u starosti pokreće i druge komplikacije.

PROČITAJTE  Namirnice koje će vam pomoći u borbi sa visokim krvnim pritiskom

„Za sve starije od 50 godina prijelomi kostiju mogu biti smrtonosni, a polovina starijih ljudi koji slome kuk nikada se neće potpuno oporaviti“, podsjetio je ljekar.