Čaj od ružinih latica čisti krv, ocat dobar za ten, a ulje za rane

Ružin plod, šišak, kao i ružine latice od davnina se koriste u uljima i kupkama te kozmetičkim pripravcima jer imaju pogodno djelovanje na kožu. No, vrlo su vrijedni i kao osnova za pripremu čaja, koji je ugodnog, nježnog okusa. Koristi se za čišćenje krvi te kao lagani laksativ. Pije se i kod žutice, prekomjerne menstruacije i glavobolje.

U oba slučaja podjednako su vrijedni plod i latice divlje, kao i uzgojenih ruža, ali ne biste ih smjeli gnojiti niti škropiti pesticidima.

Ružine latice beru se prije nego što se cvjetovi potpuno razviju. Ponekad se beru samo prvi pupoljci. Mogu se brati po suhom i toplom vremenu, od aprila pa sve do kasne jeseni, a nakon toga ih što prije naglo osušite, kako ne bi počeli gubiti miris i boju. Suhe ružine latice treba čuvati u tamnim, dobro zatvorenim staklenim posudama, pa će tako dugo sačuvati miris.

Čaj od ružinih latica

Iz osušenih cvjetnih latica ruže priprema se djelotvoran čajni napitak koji se preporučuje za čišćenje krvi, a djelovanje mu se poboljšava dodatkom meda. Koristi se i kao lagani laksativ, kod žutice, prekomjerne menstruacije, nesvjestice, vrtoglavice, glavobolje i bijelog pranja. Također, poznato je da jača srce, živce, jetru i probavne organe.

Ružin čaj pripravlja se tako da se jedna čajna kašikica ružinih latica prelije s dva decilitra uzavrele vode, poklopi i ostavi da odstoji 10 minuta. Zatim se procijedi, zasladi medom i pije pola sata prije jela.

Ružin sirup (za jačanje srca)

Uzmite latice od 50 do 60 ruža i prelijte ih s pola litre prokuhane i ohlađene vode. Dodajte pola grama vinske kiseline i ostavite da odstoji 48 do 60 sati. Zatim procijedite kroz čistu lanenu krpu. U dobivenu vodicu umiješate pola kilograma livadskoga meda, ulijte u boce i sterilizirajte.

PROČITAJTE  Boli vas glava i trbuh i skloni ste infekcijama? Možda vam nedostaje ovaj mineral

Ružino ulje

U dva ipo decilitra maslinova ulja stavite 5 dekagrama suhih ružinih latica te držite na toplom 30 dana te svakog dana dobro promućkajte. Nakon toga procijedite i pohranite u staklenu bočicu. Ovo ulje možete koristiti kod opeklina, rana, ozeblina i raspucane kože.