Buhtle: Omiljena poslastica u zdravom izdanju

Ko kaže da slatko ne može biti i zdravo, pogotovo stari klasici na koje smo navikli da neodoljivim mirisom ispunjavaju bakinu ili maminu kuhinju? Bez ugrožavanja okusa ili teksture buhtli, otkrivamo kako napraviti njegovu zdravu, integralnu verziju.

Bilo da ih volite s pekmezom ili čokoladom, uvijek ćete uživati u primamljivoj teksturi tijesta, mekanog iznutra, a zapečenog na vrhu i dnu.

Da bi se to postiglo, potrebno je da se tijesto uspješno digne i da nam tokom pečenja ne presuše, kako bi svaki zagriz bio ispunjen mekanim tijestom i sočnim punjenjem.

Sve je to moguće postići i u njihovoj integralnoj verziji, koju možete pripremiti bez straha – i kod pripreme i kod unosa kalorija.

Sastojci:

500 g integralnog pšeničnog brašna

1 svježi ili pakiranje suhog kvasca

100 ml toplog mlijeka

100 m tople vode (ne vruće!)

kašičica asoli

60 g nerafiniranog smeđeg šećera (muscovado, demerara…)

1 jaje

naribana korica jednog limuna

pekmez ili čokoladni namaz bez šećera

kokosovo ulje za premazati posudu za pečenje

Priprema:

Svježi ili suhi kvasac razmuti sa 100 ml mlijeka, kapikom brašna i kašikom šećera u zdjeli u kojoj ćete kasnije zamijesiti tijesto. Iako se ne mora dizati, suhom se kvascu ovako povećava učinkovitost što je vrlo bitno za buhtle. Pokrijte zdjelu krpom i pustite da se diže desetak minuta.

Dignutom kvascu dodajte jaje, šećer i dobro umutite. Zatim lagano dodajte brašno, vodu i limunovu koricu. Zamijesite tijesto – eventualno dodajte malo brašna ili vode dok ne postane elastično.

Oblikujte ga u kuglu, pokrijte zdjelu krpom i ostavi da se diže na toplom, 45 minuta do sat vremena.

Kad se smjesa udvostručila, premijesite tijesto i razvaljajte ga na debljinu malo manju od 1 cm.

PROČITAJTE  Narandžasta čorba puna vitamina će vas ugrijati u hladnim zimskim danima

Izrežitw kvadrate od smjese, u svaki stavite malo pekmeza ili čokoladnog namaza bez šećera  pa skupite krajeve pazeći da ti punjenje ne iscuri i oblikujte ih u loptice. Ne moraju biti sasvim jednake, ispeći će se bez obzira.

Slažite u namašćenu posudu za pečenje. Pokrijte posudu za pečenje krpom i ostavi da se sirove buhtle dižu još 30 minuta.

Nakon toga ih ubaci u pećnicu na 160 stepeni. Pećnicu ne treba zagrijavati prethodno, već od onog trenutka kada u nju stavite buhtle.

Neka se peku 30 minuta, a provjeri za svaki slučaj čačkalicom ili oštrim nožem je li tijesto gotovo. Ostavite da se ohlade pod čistom krpom ili komadom papira za pečenje.

Poslužite ih uz šećer u prahu.