Britanci zabranili čak 20 popularnih lijekova za gripu i prehladu. ‘Mogu izazvati smrtonosne reakcije’

smrtonosne reakcije sirup

U Velikoj Britaniji zabranjeni su popularni lijekovi protiv prehlade i gripe zbog straha da bi mogli izazvati smrtonosne alergijske reakcije. Dvadeset proizvoda hitno se povlači s polica. Ljekari savjetuju da se pacijenti okrenu alternativnim rješenjima bez folkodina za koji britanska regulatorna agencija za lijekove tvrdi da povećava rizik od anafilaksije, prenosi Daily Mail.

“Vrući limun i med, parne inhalacije, pastile i sirup bez folkodina odlične su zamjene koje ne sadrže razrijeđeni opioid”, rekao je ljekar opće prakse u emisiji Good Morning Britain.

Konzumiranje limuna i meda u toplom napitku može ublažiti upalu i potaknuti hidrataciju. Citrusi sadrže vitamin C koji pomaže u razgradnji sluzi, dok med ima antibakterijska svojstva. Udisanje pare, odnosno saginjanje nad zdjelu vruće vode i pokrivanje glave peškirom, pomaže kod simptoma prehlade i gripe tako što topao vlažan zrak umiruje i otvara upaljene nosne prolaze te otpušta sluz u grlu i plućima.

Pastile za grlo pak ublažavaju upalu održavajući grlo podmazanim, a također su prepune sastojaka kao što su limun, med, antiseptici i lijekovi protiv bolova koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Sirup protiv kašlja, koji mogu koristiti odrasli i djeca, sadrži limunsku kiselinu koja pomaže u smanjenju upale.

Upitna sigurnost

Britanska regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) potvrdila je da iz predostrožnosti povlači sve lijekove koji sadrže folkodin, opioid koji djeluje tako da suzbija refleks kašlja smanjujući živčane signale koji se šalju iz mozga do mišića uključenih u kašljanje.

Komisija za humanu medicinu (CHM), koja savjetuje MHRA o sigurnosti lijekova, istakla je zabrinutost pacijenata koji su uzimali lijek prije nego su stavljeni pod opću anesteziju s neuromuskulaturnim blokatorima (NMBA). Oni se koriste u polovici općih anestetika koji se primjenjuju u Velikoj Britaniji za opuštanje mišića prije operacija.

PROČITAJTE  Ljekari objasnili: Trebamo li vježbati i dok smo prehlađeni

Oni koji su uzimali folkodin 12 mjeseci prije odlaska pod opću anesteziju bili su izloženi povećanom riziku od anafilaksije – opasne alergijske reakcije koja uzrokuje pad krvnog pritiska i sužavanje dišnih putova blokirajući tako disanje. Smatra se rizik odnosi na jedan od 10.000 postupaka, pri čemu se mnogi ljekari nikad u svojoj karijeri nisu susreli s reakcijom.

“Folkodin postoji već 70 godina, to je vrlo čest sastojak, a rizik od anafilaktičke reakcije je vrlo mali. Sigurnost je najvažnija i zato je MHRA odlučila povući ove stvari s polica”, rekao je dr. Hilary Jones.

Anafilaktički šok

Dodao je da povlačenje lijeka neće nikoga spriječiti da ode na operaciju te da on takvu reakciju nije vidio u 45 godina prakse. Evropska agencija za lijekove preporučila je da se folkodin proizvodi povuku s tržišta nakon sličnih zabrinutosti. Prije dvije sedemice Australija je izdala nacionalni opoziv za 55 lijekova koji sadrže folkodin jer su ustanovili 50 slučajeva anafilaktičkog šoka povezanog s njim, uključujući i jedan smrtni slučaj.

Britancima koji uzimaju tablete ili sirupe protiv kašlja rečeno je da provjere pakiranje, etiketu ili uputstva da vide je li folkodin naveden sastojak. Ako je, mogu razgovarati s apotekarom koji im može predložiti drugačiji lijek. Također im je savjetovano da prije operacije kažu anesteziologu ako su uzimali lijek koji sadrži folkodin u prethodnih 12 mjeseci.

Unatoč upozorenju MHRA-e da potencijalni rizik nadmašuje korist lijekova koje sadrže folkodin, pacijenti se ne slažu. Ben Jephcott iz Shrewsburyja rekao je da je odluka o zabrani folkodina, za koji kaže da zapravo djeluje, smiješna i pretjerana. Druga korisnica Twittera, Sandy Karenso, tvrdi da je folkodin apsolutno najbolji lijek protiv kašlja. Pozvala je zdravstvene ustanove da pacijente puste na miru i dozvole im da sami donose odluke.

PROČITAJTE  Kada popijete lijek: Najbolje će djelovati ako ste u ovom položaju

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime