Brat i sestra na vrhu svijeta: Ko je hrabriji, djeca ili roditelji?

Dok neki roditelji žive u strahu da bi njihovo dijete moglo da padne na zemlju i oguli kolena pa ih ne puštaju da uživaju u dječijim avanturama i nestašlucima, postoje i oni, s druge strane, koji svoju djecu ohrabruju da učine nešto što ni većina odraslih još nije postigla.

Džeksonu (3) i Freji (7) Holding strah od visine nije u krvi, budući da su im roditelji Lio i Džesika proslavljeni planinari. Uspjeli su da se popnu na mnogo veće nadmorske visine od one na koju su poveli svoju djecu, pa su zajedničku avanturu doživjeli kao šetnju parkom, piše “Unilad”.

Zajedno sa svojim mališanima Holdingovi su se popeli na Piz Badile na granici Švajcarske i Italije. Lio je odlučio da svoju porodicu povede na put visok 3.000 kilometara i zahvaljujući tome djeca su postala rekorderi. Džekson je najmlađa osoba koja je stigla do vrha ove planine, a njegova sestra Freja, najmlađa osoba koja se bez ičije pomoći popela na sam vrh.

Tata ističe da je ponosan na svoju djecu zbog izuzetnog dostignuća, pogotovu na Freju koja je sama savladala čitav uspon, uključujući i penjanje. Džesika je Džeksona nosila na leđima jedan dio puta, dok je Lio nosio prtljag sa potrepštinama za kampovanje i hranom.

Kako svjedoče roditelji, djeca su najviše uživala na onim dijelovima terena gdje su mogla da koriste ruke za penjanje

“Za mene je ovo kao šetnja parkom, zato sam i poveo svoju djecu, da je bilo potrebno, mogao bih da ih nosim sve vrijeme. Već smo zajedno obišli sve što je bilo zgodno u Velikoj Britaniji i većem dijelu Evrope u prethodnih nekoliko godina. Popeli smo se na Triglav u Sloveniji, ali ovo je bilo za ligu više od toga u smislu veličine i teškoće. Da sam sam, ja bih to uradio u planinarskim cipelama, bez konopca. Odlučili smo se za ovo, jer je zaista prelijepo mjesto. Započinjete sa livadama i kravljim zvonima, dalje kroz borovu šumu, prema liniji iznad drveća i konačno stižete u alpsko carstvo snijega i stijena. Stižete na vrh, odakle vidite kilometrima”, objasnio je Lio.

PROČITAJTE  Pogrešan brushalter izaziva - glavobolju

Dodaje da su bili svejsni opasnosti, ali kada su sagledali karakteristike planine, odlučili su da je Piz najmanje rizična planina za njihovu djecu.

Porodica Holding započela je uspon 25. jula, a završila ga dva dana kasnije. Freja je ponosna na sebe dodajući da joj je bilo zabavno i zastrašujuće, dok Džekson kaže da je uživao u penjanju i gumenim bombonama.