Bolovi koje ne treba ignorirati

Bol koji je simptom ozbiljnijeg stanja je često jak i povezan s drugim simptopmima. Evo koji simptomi su signal da je potrebna što ranije posjeta ljekaru, navode stručnjaci. 

Opcije liječenja

1. Glavobolja koja se javlja iznenada – Ako se bol u glavi javio odjednom i veoma je jak, u pitanju može biti čak i aneurizma. Ako se ne liječi, to proširenje zida neke arterije neće proći samo od sebe i može voditi do udara ili jakog krvarenja u mozgu. Što prije se pregledajte. 

2. Boli vas zub na hladno – Zubna gleđ koja je oštećena uzrokuje izlaganje zubnog živca, što će uzrokovati jaku pojavu bola kada do tog područja dođe bilo kakva hladna ili topla tečnost. Osim bola, može doći i do infekcije koja se može širiti ostatkom tijela. Potrebno je posjetiti stomatologa.

3. Bol u ruci i zglobu – Ako se bol i utrnulost javi u prstima ili dlanu, može se raditi o karpalnom tunelu. Ako se ne liječi, mišići u ruci mogu izgubiti svoju funkciju i možete imati problema s korištenjem ruke. Razgovarajte s ljekarom što prije kako bi se razmotrile opcije liječenja.

Infekcija bubrega

4. Bol koji se širi grudima – Ovo može biti klasični simptom infarkta, koji je posljedica manjka kiseonika koji dopire do srca. Bol se može širiti na vilicu, ramena ili u vrat. Odmah nazovite hitnu pomoć. 

5. Tup bol u leđima – Ako se bol progresivno pogoršava i prate ga temperatura ili mučnina, može se raditi o infekciji bubrega, trovanju krvi… Važno je posjetiti ljekara.

Bol u donjem dijelu leđa

  • Razgovarajte s ljekarom kako umanjiti bol i kako se liječiti.

Ova vrsta bola je često simptom išijasa koji nastaje nakon povrede ili pritiska na nerve. Razgovarajte s ljekarom kako umanjiti bol i kako se liječiti. Ako se javila i slabost u nogama ili gubitak kontrole nad bešikom, može se raditi o rijetkom sindromu kaude ekvine, koji uzrokuje paralizu.

PROČITAJTE  Sedam razloga zašto mljevenu crvenu papriku trebamo jesti što češće

Bol u stomaku i grčevi

  • Ako se uz snažan bol u stomaku javila i temperatura pitanju upala slijepog crijeva.

Ako se uz snažan bol u stomaku javila i temperatura, mučnina ili povraćanje, možda je u pitanju upala slijepog crijeva, a ako se ne reagira na vrijeme, može uzrokovati čak i sepsu. Menstrualni grčevi su normalna pojava kod žena, ali ako postaju sve gori ili ne prolaze, može se raditi o endometriozi, stanju kada tkivo raste u materici i širi se. Posjetite ginekologa! 

Ako se uz bol javljaju grčevi u nogama te crvenilo, osjećaj toplote i oticanje, može se raditi o dubokoj venskoj trombozi. Posjetite ljekara kako biste napravio ultrazvuk i ne masirajte bolno mjesto jer tako ugrušak možete podstaći da se širi dalje tijelom.

Također, ako ne osjećate stopala, ili se javljaju trnci, možda se radi o oštećenju nerava uzrokovanim dijabetesom. Posjetite doktora koji će uraditi potrebne testove.