Bole vas glava i stomak, a raspoloženje se stalno mijenja: Je li u pitanju hormonalni disbalans

Hormonalni disbalans može biti razlog mnogih promjena u vašem organizmu jer se radi o hemikalijama koje imaju utjecaja na rad ćelija i organa. Normalno je da se mijenjaju tokom života, naprimjer prije ili nakon menstruacije. Neki lijekovi ipak mogu uzrokovati promjene u hormonalnoj slici. Evo kako prepoznati da je upravo to problem.

Iregularni ciklus

Kod većine je žena ciklus u trajanju između 21 i 35 dana, a ako je kod vas svakog mjeseca drugačiji, to može značiti da imate previše ili premalo određenog hormona. Ako ste imate 40 ili ste napunili 50 godina, razlog može biti perimenopauza. Ni iregularni ciklusi mogu biti i simptom policističnih jajnika pa je pametno razgovarati s ljekarom.

Problemi sa snom

Ako ne spavate dovoljno, ili se nakon sna budite umorni, hormoni opet mogu igrati ulogu. Progesteron, hormon kojeg otpuštaju jajnici je odgovoran i za dobar san. Ako je njegov nivo niži od uobičajenog, teško je zaspati. Nizak nivo estrogena može utjecati na pojavu valunga i noćnog znojenja što također može utjecati na kvalitet sna.

Hronična pojava akni

Ako se jave prije menstruacije, ništa zabrinjavajuće, ali one koje ne prolaze su često ipak simptom hormonalnih promjena koji mogu utjecati na pojačano lučenje žlijezda lojnica. Hormon androgen također mogu uzrokovati promjene na folikulama kose što također može uzrokovati pojavu akni.

Slabo pamćenja

Stručnjaci nisu sasvim sigurni kako hormoni utječu na mozak, ali se zna da će progesteron i estrogen utjecati na „maglicu“ u mozgu zbog čaga ćete teže pamtiti. Problemi s pamćenjem su posebno vidljivi u periodu menopauze i perimenopauze.

Problemi s probavom

Kada je nivo spomenutih hormona povišen ili snižen, možete primijetiti promjene u probavljanju hrane pa se mogu javiti proljev, bol u trbuhu, nadutost i mučnina.

PROČITAJTE  Obilan doručak omogućuje duplo veću potrošnju kalorija

Promjene raspoloženja

Snižen nivo hormona može utjecati na raspoloženje jer estrogen utječe na hemikalije u mozgu poput serotonina i dopamina…

Stalno ste gladni

Kada ste tužni ili ljuti, kako možete biti kada padne nivo estrogena, veće su šanse da ćete više jesti. Iz tog su razloga poremećaji u radu hormona povezani i s debljanjem.

Glavobolje

Kod nekih žena pad hormona estrogena u organizmu može uzrokovati glavobolje, pa će se one tako često javljati prije menstruacije kada se njegov nivo smanjuje. Regularne glavobolje uvijek u isto vrijeme mogu otkrivati da dolazi do promjena u hormonima.

Suhoća vagine

Normalno je da se ponekad javlja, baš i kao nakon menopauze. Nizak nivo estrogena može biti odgovoran jer taj hormon pomaže vaginalnom tkivu održati vlažnost.

Gubitak libida

Većina će ljudi pomisliti da je testosteron muški hormon, ali proizvodi se i u tijelu žene. Ako ga manjka, moguće je da ćete imati puno manju želju za seksom.

Promjene na grudima

Manjak estrogena može utjecati na smanjenu gustoću tkiva, a ako ga ima viška, lako mogu nastati ciste ili kvržice na dojci. Razgovarajte s ljekarom ako primijetite ovakve promjene.