Bol u prsima ne mora značiti infarkt. Ali je ozbiljan alarm

Bol u prsima žena se drži za prsa bol

Iako će mnogi pomisliti da je jaka bol u prsima simptom infarkta, u pitanju mogu biti i druga ozbiljna stanja. Na sreću, ne mora uvijek biti u pitanju tako opasno stanje, ponekad bol u prsima ne mora biti simptom infarkta. Dr. Curtis Rimmerman, kardiologinja, pojašnjava što sve može biti u pitanju. Naglašava da uvijek kada niste sigurno zašto se javlja određen simptom, posjetite odmah ljekara.

Kako znati da je bol opasna

Ponekad morate biti brzi i odmah se javiti ljekaru, posebno ako bol traje oko 5 minuta. Simptomi mogu uključivati uz bol u prsima i kratkoću daha bol koja se širi u ruke, leđa, vilicu, vrat i gornji dio trbuha.

Druga stanja

Ponekad nije bol u prsima signal da morate odmah posjetiti hitnu službu, evo šta može biti u pitanju:

Trenutna nelagoda

Sjedite za kuhinjskim stolom i odjednom se javi jaka bol, osjećaj je kao da vas netko bode u prsa. Ali taj osjećaj traje samo nekoliko trenutka.

Dobra je vijest da ta kratkotrajna jaka bol ne mora biti simptom infarkta, koji često znači bol u trajanju od nekoliko minuta. Ovakva bol može biti simptom:

povrede ili slomljeno rebro
istegnutog mišića u prsima
upala hrskavice rebra
fibromialgije

Bol pri disanju

Svaki put kad udahnete, javlja se bol koja “probada” prsa, a ako se okrenete, čini se da je ona samo jača. Ako su to vaši simptomi, moguće je da se radi o problemu u plućima. To je još vjerojatnije ako se bol javlja na desnoj strani prsa.

Mogući uzroci su:

upala pluća ili neka druga infekcija
upala poplućnice, opne pluća
krvni ugrušak u plućima
napad astme

Iako problemi s plućima nisu infarkt, ipak bi se trebali što prije obratiti ljekaru.

PROČITAJTE  Jedno jaje svakog dana čini čuda za organizam: Smiruje upale, jača imunitet...

Nelagoda i aktivnost

Ako se javi jaka bol u prsima, koja slabi kada se krećete, možda se radi o gastritisu ili nekom drugom gastroenterološkom stanju. Samo u Americi oko 15 miliona ljudi svakog dana osjeti pečenje u želucu, što vodi do neugodnog osjećaja u prsima uz pojavu kiseline u ustima. Pomoć možete potražiti u bezreceptnim lijekovima.

Šta još može biti

Bol u prsima može biti povezana s nekim drugim “napadima” a da se ne radi o infarktu. U pitanju može biti napad panike ili anksioznosti koji će se otkriti upravo znojenjem, gubitkom daha, što može upućivati i na infarkt.

Postoje glavne razlike između infarkta i napada panike a to mogu biti:

Često se infarkt javlja nakon fizičke aktivnosti, što nije povezano i s napadima panike.

Napad panike često nosi i oštru bol u prsima, a ne osjećaj da van na njima sjedi slon, što je često simptom infarkta.

Napad panike često donosi i bol koja se širi drugdje po tijelu.

Kod svake osobe drugačije

Dr. Rimmerman ističe kako se simptomi infarkta mogu bitno razlikovati, a kod nekih se čak i neće javiti. Jedni će osjetiti jaku bol u prsima, drugi možda samo u ruci, a treći u vilici ili grlu… Ipak, ti simptomi se neće odmah povući već će trajati najmanje pet minuta

Bez obzira na to gdje se bol javlja, nećete moći pronaći položaj koji će umanjiti jačinu simptoma, niti će vam pomoći čaša vode ili duboko disanje.