Ljekoviti dio bokvice je korijen koji se vadi cijele godine, ali i listovi se koriste prije, te za vrijeme cvjetanja, a sjeme poslije sazrijevanja.
Sa vama dijelimo nekoliko izvrsnih recepata od bokvice:
Zeleni sok od bokvice
Sok od bokvice priprema se tako što se dobro izgnječi 200 g lista bokvice sa po 100 g koprive, maslačka i stolisnika.
Sadržaj se istisne kroz čistu lanenu krpu, procijedi i zatim prokuha uz skidanje pjene, koja se skuplja na površini. Dodaju se dvije velike kašike meda, pa se sadržaj ponovo kuha, dok se ne zgusne. Kada se ohladi, sipa se u flaše, a da se ne bi pokvario, u svaku bocu doda se čašica rakije. Prije upotrebe pomiješa se sa toplom vodom, u odnosu pola-pola.
Liječenje hemoroida
Bokvica je jedan od glavnih topičkih ljekovitih sredstava zapadnog bilja, koje se koristi kao losion, mast, oblog ili oblog za posjekotine i modrice. Može se lokalno primjenjivati kod hemoroida i čira na koži.
Bokvica je također velika pomoć zdravoj probavi!