Blagotvorna svojstva matičnjaka: Biljka koja se koristi u ublažavanju simptoma mnogih bolesti

Matičnjak miriše na limun, pa je još nazivaju limunska trava. Po prijatnom mirisu srodnik je lavande i žalfije. Osim toga, pčele je izuzetno vole pa otuda i naziv matičnjak. U različitim krajevima nosi druge nazive poput limunka, melisa, limunčica, macina trava, pčelinja metvica itd.

Ova biljka raste od maja do novembra, a njena ljekotiva svojstva prepoznata su još odavnina. Čak postoji vjerovanje da će kuća koja ima ovu biljku u dvorištu biti u blagostanju i prosperitetu.

U prvom redu, matičnjak je sjajna biljka koja se koristi za smirenje. Brojne studije potvrdile su pozitivno dejstvo ove biljke u ublažavanju simptoma napetosti, stresa, nesanice. U kombinaciji sa valerijanom, njeno dejstvo se pojačava. Pored toga, može poboljšati koncentraciju i pamćenje.

Matičnjak ima blagotvorno dejstvo i na digestivni trakt – poboljšava varenje i može smanjiti grčeve u stomaku, kao i nadutost. Kao biljka bogata antiokdisantima, smatra se da može pomoći oboljelima od Alchajmera jer štiti ćelije od oštećenja uzrokovanog oksidacijom. Ova svojstva svrstavaju je u nezaobilazne sastojke losiona i ostalih proizvoda za njegu kože i u kozmetičkoj industriji je vrlo popularna. Zato ovu biljku možete koristiti i za njegu kože lica.

Ova biljka posjeduje snažna antimikrobna i antivirusna svojstva, a čaj od ove biljke toliko je blag da ga i djeca mogu piti.

Eterično ulje ove biljke je jako cijenjeno, a djelotvorno je kao i sama biljka.

Matičnjak se može konzumirati i kao čaj. Preporučuje se da kašičicu osušene biljke prelijete sa 2dl vode.

Eterično ulje, čajevi, tinkture, smjese, začini – samo su neki od načina na koji možete koristiti ovu biljku.

PROČITAJTE  Divno: Jednostavni koraci kako osušiti cvijeće, a potom ga i lijepo stilizirati