Biljni čajevi koji ublažavaju upalu mjehura i bubrega

Enterokok, E.coli, Ureaplazma, Klamidija, Klebsijela, Proteus, Streptokoki, Pseudomonas. Sve ove bakterije uzrokuju akutne, ali i što je još gore hronične upale mjehura, bubrega, prostate, jajnika, vrata maternice, mokraćne cijevi i svih ostalih dijelova urološkog i ginekološkog trakta.

Svugdje se zavlače, razmnožavaju se i dovode do upale sluznice organa. Zbog kraće mokraćne cijevi koja je kod žena dugačka oko 5 centimetara, a kod muškaraca duža, od 18 do 22 centimetara i ove upale su češće kod žena.

Simptomi

Javljaju se bolovi u području donjeg dijela trbuha, učestalo mokrenje, peckanje, bolovi, moguć je iscjedak i povišena tjelesna temperatura. Oboljele osobe često imaju nagon za mokrenjem, a opet, kada dođu u toalet pomokre samo nekoliko kapi. To se javlja zbog jako upaljene i podražene sluznice mjehura i mokraćne cijevi. Kod manje djece ili malih beba ovi simptomi su puno jače izraženi. Djeca često imaju vrlo visoku temperaturu, bolove i nemogućnost mokrenja jer ih sve jako peče i boli.

Pretrage koje je potrebno napraviti

Potrebno je napraviti pregled urina i dodatno urinokulturu s antibiogramom. Nakon toga radi se urinokultura koja detektira nivo i vrstu bakterija. Ljekar će ordinirati antibiotik, ali postoji i alternativa.

Umjesto antibiotika

Kopriva i zlatnica uz maslačak ili brezu imaju diuretsko djelovanje i tjeraju nas na mokrenje tj.pojačavaju rad bubrega. Time mehanički pomažemo istjerati određeni broj bakterija iz organizma. Neven ima imunološko djelovanje i ono je veoma važno jer se imunitet stalno treba podizati. Posebna priča su brusnica i žutika koje sprečavaju bakterije sa se lijepe za sluznicu uroginekološkog trakta. I zova ima dodatno, protuupalno i imunološko djelovanje. Borovica djeluje diuretski i svojim eteričnim uljima koji su bogati pinenima pomaže u borbi protiv bakterijske upale.

Bakterije ne vole kiselo

PROČITAJTE  Kako se pije zeleni čaj

Dnevno treba popiti litar čaja, može i više. U čaj treba dodati i limunov sok. Bakterije ne vole kiselo i neće preživjeti u kiseloj sredini urina koja mora biti pH 5-6.