Biljka za 100 bolesti

biljka za 100 bolesti cvjetovi nevena i čaj na drvenoj podlozi

Neven (lat. Calendula officinalis) među biljkama je koje se često upotrebljavaju u fitoterapiji. Zovu ga biljka za 100 bolesti. Zahvaljujući bogatom sastavu ljekovitih tvari koristi se kao pomoć u liječenju brojnih tegoba. Sadrži eterično ulje, flavonoide, glikozide, karotenoide, gorke tvari, sluzi, treslovinu, neke organske kiseline te provitamin A. Čaj od nevena jača imunitet, odličan je u sezoni prehlada, viroza i gripe, može pomoći kod kašlja i pojave herpesa, kada dobro djeluje nevenova mast. Cvjetovi nevena beru se za sunčana vremena i suše na propuhu.

Niz bolesti

Nevenom liječimo niz bolesti – gnojne rane i opekotine, bradavice, kurje oči, različite kožne bolesti, otekline, nategnuća mišića, krvne podljeve, slabost jetre i slezene, probleme sa žuči. Pospješuje stvaranje i izlučivanje žuči, liječi crijevne i želučane bolesti, pročišćava krv, regulira menstruaciju, dobro djeluje i kod kancerogenih oboljenja.

Primjena

• ČAJ – 2 kašičice suhih cvjetova nevena prelijemo s 1/4 l vrele vode, ostavimo 10 minuta i procijedimo. Kod žučnih tegoba uzima se taj čaj po 2-3 šolje dnevno. Kod neurednih i bolnih menstruacija uzima se po jedna šolja dnevno, sedmicu dana prije menstruacije. Isti čaj koristi se i za obloge.

• OBLOZI – natucane svježe listove stavimo kao oblog kod opekotina, čireva i gnojnih rana. Stavljaju se oblozi i od čaja.

• MASLAC – izmiješaju se u jednakim dijelovima svježi dobro izgnječeni listovi nevena i kozji maslac te malo ugriju da maslac postane tekući. Listovi nevena padnu na dno, a ljekovite tvari zadržane su u maslacu.

PROČITAJTE  Taj magični hibiskus: Zašto biste ovaj čaj trebali često piti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime