Bez grama brašna: Proteinski trik za zgušnjavanje variva

Kada su željele zgusnuti supu, varivo ili neki umak, naše mame i bake radile su zapršku, odnosno brašno miješale s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće te dodavale dobivenu smjesu u jelo.

Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tekućih jela na žlicu koje su, usto, prepune bjelančevina.

Crvena leća se, pritom, nameće kao odličan izbor. Riječ je o lagano probavljivoj mahunarki koja u 100 grama suhog ploda obuhvata oko 330 kalorija te otprilike 24 grama bjelančevina biljnog porijekla.

Nije ju potrebno namakati satima prije termičke obrade, kao što je to slučaj sa slanutkom ili grahom, a da biste je skuhali, potrebno je tek 15-ak minuta.

Šta trebate napraviti?

Isperite crvenu leću u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće te je dodajte u supu, varivo ili neki umak 15 do 20 minuta prije kraja kuhanja.

Tokom termičke obrade leća će “popiti” dobar dio tekućine u loncu te se raspasti i tako zgusnuti jelo koje pripremate.

Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuhane leće, uronite štapni mikser u lonac ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tekućinu.

Koliko leće mi treba za zgušnjavanje jela?

Upotrijebite 100 grama suhe crvene leće na 500 ml do 1 l tekućine poput vode ili temeljca. Količina leće će varirati ovisno o tome što sve stavljate u juhu ili varivo i koliko želite da bude gusto.

PROČITAJTE  Trebamo li se odreći alkohola ako smo na dijeti?