Bez glutena i bez muke: Brzi kolač od pet KM

Brzi kolač bez glutena izrezane kocke bijela podloga

Tražite recept za brz i ukusan desert napravljen od namirnica za koje nećete morati potrošiti pravo malo bogatstvo? Onda inspiraciju za pečenje potražite u jednom dobrom starom receptu. Ovaj starinski brzi kolač koji se radi od kukuruznog brašna. Postoje razne varijante, od one sa sirom do varijanti s pekmezom i orasima. Mi vam danas donosimo recept za onu najjednostavniju.

Sastojci

4 jaja

200 g šećera

350 g kukuruznog brašna

4 dl mlijeka

2 dl ulja

1 prašak za pecivo

Priprema

Pleh po želji (okrugli ili pravougaoni) premažite uljem ili maslacem i pospite s malo kukuruznog brašna. Upalite rerenu na 190 stepeni.

U kukuruzno brašno umiješajte prašak za pecivo i stavite ga na stranu.

Razbijte jaja, ubacite ih u posudu za miksanje i dodajte šećer. Miksajte 2-3 minute dok ne dobijete glatku, gustu i svijetlu smjesu. Potom u nju pomalo dodajte ulje i miksajte na najmanjoj brzini.

U dobivenu smjesu ubacite kukuruzno brašno, dobro promiješajte i onda smjesu ulijte u pleh. Stavite ga u zagrijanu rernu i pecite između 20 i 30 minuta. Kolač je gotov kad na površini poprimi zlatno-žutu boju i kad se odvoji od rubova pleha. i Brzi kolač je gotov.

PROČITAJTE  Žuti kolač s kremom i jagodama: Fenomenalan je

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime