Beauty tips: Metoda 4-2-4 za besprijekorno čisto i zdravo lice

Svako od nas ima neku svoju metodu čišćenja lica, i svaka je ispravna. Ali isto tako uvijek volimo isprobavati i metode koje neko drugi prakticira, a u ovom slučaju to je japanska metoda čišćenja, koja nalaže da ne trebate lice prati ujutro, već samo navečer.

Japanci su smislili vlastiti ritual kako izgledati besprijekorno i riješiti se kožnih problema. Naime, ta tehnika traje 10 minuta i ima tri ključna koraka zbog kojih će vaše lice zasjati. U nastavku saznajte kako izgleda japanska metoda čišćenja lica 4-2-4 i kako može doprinijeti zdravijem izgledu kože.

Metoda 4-2-4 je poseban sistem čišćenja podijeljen u vremenske faze:

  • Započinjete s uljem i taj postupak traje četiri minute.
  • Tek nakon toga možete koristiti sredstvo za čišćenje i to dvije minute.
  • Posljednji korak je ispiranje, ponovo četiri minute. Ako koristite ovu metodu čišćenja, ne trebate lice prati ujutro, već samo navečer. Osim toga, ne morate prakticirati ovu metodu svaki dan. Dovoljno je četiri puta sedmično.

Prve 4 minute: Uljna faza

Uljna faza poboljšava cirkulaciju jer se koža masira tačno četiri minute. Također se omekšava gornji sloj kože što pomaže u odčepljivanju začepljenih pora. Ključno je odabrati pravo ulje koje se može zadržati na površini lica. Na primjer, ulje jojobe će se upiti u vašu kožu. Bolje je koristiti ricinusovo ulje, koje pomaže u izvlačenju toksina. Budite oprezni s masiranjem kože ako imate bilo kakve traume ili kontraindikacije.

Druge 2 minute: Faza čišćenja 

Nakon masaže lica, nanesite malo sredstva za čišćenje na ulje. Stručnjaci kažu da više vole kremasta sredstva za čišćenje nego pjenu ili gel jer ne isušuju toliko kožu. Očistite lice dvije minute nježnim pokretima kako ne biste naštetili licu.

PROČITAJTE  Med na vrhu liste dobrih sastojaka za ljepotu kože

Zadnje 4 minute: Faza ispiranja

Započnite ispiranje s toplom vodom dvije minute, a zatim završite s hladnom vodom još dvije minute. Topla voda će isprati višak ulja s kože i povećati protok krvi na površini, dok će hladna voda bolje zatvoriti pore. Ova tehnika pomaže u hidrataciji kože, tako da će nakon ove metode vaše lice izgledati besprijekorno, piše Bright Side.