Bademi su idealna zamjena za sve one koji ne vole jesti doručak: zaštit će vaš želudac od kiselosti kave i sokova, a pozitivno utječu i na kožu, kosu i zdravlje

Uvijek se govori o benefitima uravnoteženog doručka, ali pretpostavljamo da se onima koji naprosto ne uživaju u tom ‘najvažnijem obroku u danu’ ta tema već popela na vrh glave. Sve je stvar navike, ali da bi se ona stekla nekima se ne da osjećati mučnine jer im hrana ujutro naprosto ne paše.

Ipak, ako je prva stvar koju konzumirate ujutro kafa to se može loše odraziti na vaš želudac. Ona je kisela i gorka, tim više ako je pijete samu. Ako u nju dodajete mlijeko i šećer oni isto tako mogu nadražiti vaš nježni stomačić.

Za sve one koji vole ovaj ultimativni balkanski doručak postoji jednostavno rješenje. Orašasti plodovi su masni i mogu vam ‘teško pasti’, ali zato bademi imaju potpuno drugačiji efekt i zapravo pomažu kod žgaravice. Pola sata prije nego što ćete skuhati kafu, tj. čim otvorite oči pojedite šaku badema. Njih 15-ak ukupno ima oko 100 kalorija, a stvorit će opnu oko želuca i zaštiti ga od kiseline kave, soka od narandže i drugih napitaka koje konzumirate ujutro.

Uz to bademi imaju brojne druge pogodnosti. Bogati su magnezijem zbog čega pomažu kod rasta kose, jačaju je jer daju hranu njenim folikulama i smanjuju prhutanje tjemena. Ako ih koristite u preporučenoj dozi, dakle do 30 grama dnevno, pozitivno utječu na izgled kože, a mogu smanjiti i nastanak bora.

Osim pozitivnog utjecaja na vaš izgled, imaju i pozitivni utjecaj na zdravlje. Svaki dan pojedena šaka badema utječe na smanjenje rizika od srčanih bolesti u dugom trajanju. Bademi već pomažu kod gubitka kilograma i sitosti, pomažu u sprječavanju dijabetesa i ublažavaju artritis, inhibiraju rast stanica karcinoma i smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti. Naučnici su otkrili da su osobama koje su konzumirale veće količine kikirikija, oraha i badema rizik od raka dojke smanjene za 2 do 3 puta.

PROČITAJTE  Ne pretjerujte: Bademi su blago, ali u ovoj količini