Antibiotik vam uzrokuje stomačne probleme? Jedna stvar može pomoći

Vjerovatno se dogodilo i vama – mučila vas je bakterijska infekcija, dišna ili možda urinarna, dobili ste antibiotike na recept, počeli ste kuru i baš kad vam se stanje popravilo – dobili ste proljev. Antibiotici su ključni lijekovi za uništavanje štetnih bakterija, ali dok oni obuzdavaju infekciju, kolateralne žrtve mogu postati dobre bakterije u crijevima. Rezultat je proljev koji se može javiti i sedmicama nakon što ste prestali uzimati lijek.

Stanje može ublažiti posebna prehrana tokom antibiotske kure, pa se preporučuje jesti namirnice bogate prebioticima i probioticima ili uzimati probiotike u kapsulama ili prahu.

Probiotici su žive bakterije i kvasci koji pridonose obnavljanju i održavanju prirodne bakterijske ravnoteže u crijevima. Prebiotici su pak nama neprobavljivi vlaknasti spojevi u biljnoj hrani koji služe kao ‘gorivo’ probioticima u našem probavnom sustavu i pomažu im da bujaju.

Bakterijska ravnoteža u crijevima ključna je za naše ukupno zdravlje, jer o crijevima ovisi oko 80 posto imuniteta čovjeka. Crijevni mikrobiom, tj. zajednica svih mikroorganizama u crijevima, ima presudnu ulogu u apsorpciji sastojaka iz hrane, štiti nas od patogena unesenih hranom, čisti nas od toksina, sudjeluje u sintezi vitamina…

Prebioticima su bogati zeleno lisnato povrće, luk, bijeli luk, šparoge, banane, jabuke, ječam, zob, kakao, lanene sjemenke itd. Njihova konzumacija povoljno će utjecati na povećanje broja ‘dobrih’ bakterija kao što su Bifidobacteria i Lactobacillus. Probiotike sadrži fermentirana hrana poput kiselog kupusa, tempeha, kimčija, misa, jogurta, kefira.

Naša crijeva sadrže oko hiljadu različitih bakterijskih vrsta i oko stotinu bilijuna bakterija. U stanju ravnoteže oko 80 posto bakterija one su iz nama korisnih sojeva. No, ako antibiotici promjene balans u mikrobiomu, može se povećati broj štetnih bakterija. Imunitet tada nastoji uništiti višak štetnih bakterija, no u tom se procesu oštećuje sluznica crijeva, javlja se upala i dolazi do proljeva povezanog s uzimanjem antibiotika.

PROČITAJTE  Prejedanje ima brojne posljedice na zdravlje

Jedna je studija pokazala da proljev povezan s antibioticima pogađa od pet do 39 posto pacijenata, ovisno o tome koji su antibiotik uzeli.

No, istraživanja pokazuju da probiotici mogu zauzdati probavne probleme – metaanaliza 34 studije otkrila je da probiotici reduciraju pojavu proljeva povezanog s antibioticima 52 posto.

Treba pripaziti na vrijeme uzimanja probiotika, jer ako se uzmu istovremeno s antibiotikom lijek može uništiti i dobre bakterije iz probiotika. Neka razmak bude dva sata kako bi se snizio nivo sastojaka u probavnom sistemu, a svejedno je što ćete uzeti prvo.