Ako želite da smršate, jedite večeru u ovo vrijeme!

Da li ste ikada pomislili da tajna gubitka težine zavisi od toga kada jedete posljednji obrok? Istina je da to potvrđuju razna istraživanja, a stručnjaci tvrde da treba večerati prije 20 časova, najbolje oko 18 časova, i tako optimizovati šanse da se jednom zauvijek riješite viška kilograma.

Dokazano je da rana večera pozitivno utiče na našu težinu, jer produžava period do spavanja i time podstiče bolje varenje. Ovo je ujedno i najbolji način da se izbjegne noćna želja za hranom i da se što više smanji skladištenje masti u tijelu. Danas već znamo da višak kalorija u bilo kom dijelu dana doprinosi nagomilavanju masnih zaliha, a kontrola tjelesne težine u najvećoj mjeri zavisi od ukupne količine kalorija koju unosite tokom dana. Unos više kalorija nego što vam je potrebno na kraju će dovesti do neželjenog povećanja tjelesne težine, ali preskakanje doručka i jedenje glavnih obroka u drugoj polovini dana može pogoršati cijelu situaciju.

Dobra rutina spavanja je važan dio vašeg zdravlja, zbog čega je važno da je ne narušavate pogrešnim navikama u ishrani, odnosno kasnim obrocima. Preporučuje se da ne jedete najmanje dva sata prije spavanja, jer na taj način tokom noći nećete imati problem sa stomakom i probavom. Ipak, ne odustajte od večere, jer ukoliko vam je stomak prazan, nećete dobro spavati od gladi.

Ako je vaš posljednji obrok kasnije, veća je vjerovatnoća da ćete razviti kiselinu/refluks zbog nesvarene hrane, ali i dobiti na težini. Takođe, pobrinite se da vaša večera bude lagana, bogata povrćem i proteinima. Nije preporučljivo jesti hranu bogatu ugljenim hidratima prije spavanja, jer je ona bogata energijom koja vam nije potrebna prije spavanja.

PROČITAJTE  Koju namirnicu treba pojesti nakon svakog treninga

Kako navodi City magazin, važno je napomenuti da za cijeli pristup mršavljenju morate potpuno promijeniti svoje navike u ishrani, jer samo promjena termina večere, bez vođenja računa o unosu kalorija tokom ostatka dana i fizičkoj aktivnosti, ne može pomoći.