Ako vam je vrućina nikako nemojte piti hladno. Rješenje je nešto drugo

Topli napitak može da vas ohladi, ali samo u suhim uslovima. Doktor Ollie Jay, jedan od autora studije, objasnio je da ako pijete topli napitak, to se rezultira manjom količinom toplote koja se skladišti u vašem tijelu, pod uslovom da se dodatni znoj stvara kada topao napitak može da ispari .

U suštini, kada unosite topli napitak, više se znojite, a ako znoj može da ispari, zapravo vas hladi, više nego što nadoknađuje dodatnu toplotu tijela iz tečnosti. Iako znojenje može biti neprijatno, to je suštinska tjelesna funkcija koja nam pomaže da se ohladimo.

Kako znoj isparava sa površine vaše kože, on uklanja višak toplote pretvarajući vodu iz tečnosti u paru. Međutim, u vlažnim uslovima ovaj efekt hlađenja je manje efikasan, tako da vas ispijanje toplih napitaka neće rashladiti. Ukoliko je veoma vruće ili je vlažan dan, ako na sebi imate puno odjeće ili se znojite toliko da sve kaplje sa vas, onda je ispijanje toplog napitka loša stvar.

Sve u svemu, suština je da ukoliko je jako vruće u suhim uslovima konzumiranje toplih napitaka će vas osvježiti i ohladiti, ali ako ste na vlažnoj lokaciji, najbolje je držati se hladnih napitaka.

PROČITAJTE  Bijeli luk čini čuda za zdravlje: Ali, ovih pet grupa ljudi ne smiju da ga jedu