Ako su vam ispucale usne, promijenite ove navike

Čim temperatura padne, mnoge žene primjećuju crvenilo, svrab ili neprijatno peckanje usana. Za razliku od one na ostalim dijelovima tijela, koža na usnama je osjetljiva i tanka.

Ona je stalno izložena stresnim faktorima iz okoline poput hladnog vjetra i suhog vazduha. Usne nemaju lojne žlijezde koje ostatku kože obezbjeđuju prirodnu vlagu. Zato, ako ih pravilno ne hidriramo, postaju sklone pucanju.

Pored vremenskih uslova, na ispucale usne utiču i iritacije koje mogu biti rezultat štetnih navika (često oblizivanje ili grickanje usana kada smo nervozni). Na isušivanje kože utiče i prekomjerno izlaganje suncu, alergijski dermatitis (može biti izazvan i pastom za izbjeljivanje zuba), metaboličke bolesti poput poremećaja štitne žlijezde ili nedostatak kompleksa vitamina B. Nerijetko, ispucale usne su alergijska reakcija na kozmetičke proizvode ili hranu (mango, citrusi i cimet).

Kako spriječiti da usne budu suhe i ispucale?

Brinite o njihovoj hidrataciji i redovno koristite hipoalergene balzame bez mirisa. Bilo da odaberete ulje ili neku grožđanu mast, stavljajte je nekoliko puta dnevno. Ne čekajte da usne počnu da vas peku i bole da biste se toga sjetili. Neka mackanje postane svakodnevna navika koju nećete preskakati.

Izbjegavajte ruževe i sjajeve koji sadrže eukaliptus, lanolin, salicilnu kiselinu i vještačke mirise. Odaberite proizvod od prirodnih sastojaka. Za negovane usne važan je i optimalan unos vode. Ako je u tijelu nema dovoljno, to će se odraziti i na kožu.

Liječenje ispucalih usana može trajati duže ili kraće, ali, da biste zaista riješili problem, morate otkriti tačan uzrok. Ako sumnjate na iritaciju ili alergijsku reakciju, promijenite ruž i izbjegavajte žvake i vodicu za ispiranje usta na bazi mente. Ukoliko ne uspijete samostalno da riješite problem, posjetite dermatologa.

PROČITAJTE  Ako niste jutarnji tip, uz ove savjete možete to lako postati