Ako ste zabrinuti za svoj imunitet, jedite kiseli kupus! Ali, znate li kako ga ukiseliti?

Kupus je niskokalorično, a superhranjivo povrće, jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka.

Kupus je prava blagodat za imunitet i probavu, a prozvan je i antistresnim povrćem.

Stoljećima je poznata ljekovitost kupusa, kako onog svježeg tako i ukiseljenog koji je u našim krajevima tradicionalna domaća delicija u hladnim danima.

Rasol od kiselog kupusa preporučuje se kao pročišćujuća kura za organizam te kao prirodno sredstvo za ublažavanje mamurluka.

„Metla“ za želudac i crijeva

Kiseli kupus izvrstan je izvor vitamina C i K, kalija i kalcija. Mnogo prije nego što su naučnici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiseloga kupusa kako bi spriječili skorbut.

Kiseli kupus prozvan je „metlom“ za želudac i crijeva, a ujedno jača živce i potiče stvaranje krvnih ćelija. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan tjelesni imunitet.

Da bi se očuvale hranjive tvari i probiotici, te radi lakše probavljivosti, preporučuje se jesti kiseli kupus sirov, bez kuhanja. Ako ga dodajete u neko jelo (npr. varivo od graha), učinite to tek na kraju kuhanja.

U pročišćujućim kurama za detoksikaciju organizma, umjesto međuobroka možete popiti čašu soka od kiselog kupusa. Kao ljekovita i slasna kombinacija preporučuje se salata od kiselog kupusa s maslinovim uljem i bijelim lukom.

Kiseljenje ribanog kupusa

Posudu u kojoj se kiseli kupus (staklena, ali može i plastična za veće količine) dobro operite i prebrišite otopinom vode i alkoholnog sirćeta.

Glavicu kupusa očistite od oštećenih ili prezrelih listova, prerežite je na pola i izvadite korijen.

Naribani kupus izvagajte i dodajte 2% soli (pr. na 1 kg kupusa dodaj 1 veću kašiku soli).

PROČITAJTE  Najukusniji integralni hljeb: Više nećete poželjeti bijeli

Dobro promiješajte posoljeni kupus da malo omkša kako bi se lakše mogao natiskati u posudu.

Posudu punite sloj po sloj od kojeg svaki dobro utisnite šakom. Prilikom toga primijetit ćete kako kupus pušta svoj sok. Kada posudu napunite do pola, prekrijte kupus folijom (za zimnicu) i dodajte uteg da ga drži stisnutog. Nekada su ljudi koristili kamen, no kako bi bilo lakše zatvoriti posudu, uteg možete napraviti od vrećice napunjene vodom, jer će na taj način ravnomjerno pružati težinu na sve dijelove kupusa.

Posude s kupusom ostavite da stoje na 18 – 20 stepeni oko 4 – 4,5 sedmica.

Kupus tada treba pratiti, ali ne previše dirati. Pojava mjehurića je normalna, ali kada nastane bijeli talog, njega treba micati. Svaki put kada čistite kupus od taloga, obavezno to radite čistim rukama kako se zimnica ne bi kontaminirala.

Nakon 4 sedmice čuvanja, ako mislite da bi moglo biti gotovo, otvorite posudu i slobodno isprobajte komadić kupusa. Mora biti fino, kiselo, ne smije biti premekano, već lagano hrskavo, lijepe boje i ugodnog okusa.

Kiseli kupus, ako nećete jesti odmah, pohranite u manje tegle ili vakuumirajte u vrećice.