Ako ste mlađi od 45 godina i imate ove simptome, možda je u pitanju rana menopauza

rana menopauza

Menopauza označava posljednju menstruaciju u životu žene te je sastavni dio prirodnog procesa starenja. Javlja se kada jajnici žene prestanu proizvoditi jajašca, uzrokujući trajni prestanak menstruacije, donosi Huffpost. A šta je to rana menopauza?

”Za većinu žena, menopauza u pravilu nastupa u dobi od 52 godine nadalje”, objašnjava dr. Stephanie Faubion, direktorica kliničkog centra Mayo za žensko zdravlje i medicinska direktorica Sjevernoameričkog društva za menopauzu. Općenito, normalan raspon godina za menopauzu je 45 godina i više.

Međutim, u određenim slučajevima menopauza počinje u nešto mlađoj dobi, a to ponekad može biti problem. Kako tvrdi Faubion, od pet do sedam posto žena doživi ranu menopauzu, dok tek dva posto njih doživi takozvanu preuranjenu menopauzu u još ranijoj fazi života.

Kako objašnjavaju ljekari, postoje određeni simptomi koji mogu ukazivati na ranu menopauzu, a nisu previše drugačiji od klasičnih znakova. Ipak, razlika je u tome što se javljaju prije 45. godine.

”Znakovi uranjene menopauze zapravo su vrlo slični onima prirodne menopauze, uključujući valunge, noćno znojenje, vaginalnu suhoću, promjene raspoložene i probleme sa spavanjem”, naglašava dr. Thomas Enyart, ginekolog iz Orlando Health Physician Associates na Floridi.

On također dodaje kako se kod žena s ranijom menopauzom nerijetko mogu razviti emocionalni stres, tjeskoba ili depresija, simptomi koje većina žena ignorira ili tek rijetko povezuje s početkom menopauze.

PROČITAJTE  Taj magični hibiskus: Zašto biste ovaj čaj trebali često piti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime