Ako primijetite ovo na krompiru nikako ga nemojte jesti, razlog je ozbiljan

Krompir je namirnica koju često ostavljamo u špajzu puno duže nego bi trebalo pa nije neuobičajeno da ga bacamo nakon što primijetimo neugodan miris. No ima i onih koji će pretpostaviti da je dovoljno samo oguliti koru, maknuti crne tačkice, da bi on bio dobar za jelo.

Stručnjaci kažu kako postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir nije više dobar za jelo, ali i da može biti opasan za zdravlje.

Lako je pomisliti da zelene tačkice samo trebamo ukloniti s krompira kako bi on bio jestiv, ali samo niste svjesni problema. Prema pisanju Healthline portala, zelena se boja na krompiru javlja kada on započne s proizvodnjom hlorofila, što je prirodan proces. No kada primijetite taj pigment, to znači da je krompir počeo i s proizvodnjom solanina, komponente koja štiti od štete koje uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. Radi se o toksinu koji se nalazi u krompiru, a ne samo o zelenim tačkama, a ako se radi o višem nivou, može biti opasan za ljude.

Nivo solanina su najveće u kori krompira, pa ćete guljenjem svakako otkloniti dio toksina (oko 30 posto), ali nećete riješiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko to točno ove komponente treba biti u krompiru da vama bude loše, ali jedna je studija otkrila da 0.6 miligrama po kilogramu težine može voditi do bolesti. Posebno je važno da takve krompire držite podalje do djece koji imaju puno nižu tjelesnu masu pa mogu i jače osjetiti posljedice trovanja solaninom.

Ako ste pojeli tako zeleni krumpir, oguljen i bez vidljivih opasnih znakova, važno je pratiti simptome koji se mogu javiti. Oni uobičajeni uključuju temperaturu, glavobolju, bol u trbuhu, proljev, povraćanje, slab puls i otežano disanje. Ako mislite da imate upravo ove simptome, odmah potražite pomoć ljekara. Blagi simptomi mogu proći za 24 sata, ali tu su i oni ozbiljni zbog kojih je ipak pametno obratiti se ljekaru.

PROČITAJTE  7 najzdravijih ugljikohidrati: Riznica vlakana i proteina, drže nas sitim i sprečavaju bolesti!

Krompiri će dulje biti jestivi ako ih pravilno čuvate. Bilo kakvo oštećenje, izloženost svjetlu ili niskim i visokim temperaturama može rezultirati pojavom spomenutog toksina. Najbolje ih je čuvati na tamnom i suhom mjestu kako bi se spriječio ovaj proces. Vrećica u kojoj jesu će ih štititi od dodanog svjetla. Dobar je savjet da svaki krompir dobro pregledate prije kupovine i bacite one koji nisu dobrog kvaliteta.