Ako ne volite brokulu, vjerovatno je nikada niste jeli pripremljenu kako treba

brokulu pečena brokula na drvenom pladnju

Poput artičoke, brokula je veliki jestivi cvijet. Smatra se kako su je kultivirali Etruščani, a danas oko 75 posto svjetske proizvodnje dolazi iz Kine i Indije. Stabljika i cvjetovi jedu se i sirovi i kuhani, a okusom podsjeća na kupus, iako je također srodna kelju, karfiolu i prokulicama. Raste okružena sivo-zelenim lišćem koje je također jestivo, ali se često uklanja prije komercijalne prodaje. Uspijeva po hladnom vremenu, što je čini zimskim i proljetnim povrćem. Danas se na mnogim mjestima uzgaja tokom cijele godine. Može se jesti sirova, kuhana na pari, pirjana, pržena, pečena u pećnici ili u obliku pirea, a osim pranja i rezanja, ne zahtijeva puno pripreme. Kako spremati brokulu?

Na lošem glasu

Decenijama je brokula, baš kao i prokulice, bila na lošem glasu. Sve zbog toga što se prečesto pripremala na pogrešan način. Kada se dugo kuhaju, i brokula i prokulice počnu ispuštati sumporne spojeve, koji dovode do neugodnih mirisa.

Ali kada brokulu odmah izložite vrlo visokoj temperaturi, na površini brzo dolazi do karamelizacije i oslobađaju se slatke, orašaste arome. Također, na visokoj temperaturi će se brokula skuhati dovoljno brzo i sumporni spojevi se neće imati vremena osloboditi.

Kako pripremiti brokulu

Brokuli najviše odgovaraju metode brze pripreme na visokim temperaturama. Zagrijte malo ulja u tavi ili woku na jakoj vatri. Dodajte narezane cvjetove brokule i oguljene, narezane kolutiće stabljike, pa je uz stalno miješanje pirjajte oko 4-5 minuta.

Za najbolje rezultate zagrijte pećnicu na 260°C s rešetkom u gornjem položaju. Kako biste još više ubrzali karamelizaciju, obložite lim za pečenje folijom i stavite ga u pećnicu kako bi se dobro zagrijao.

U međuvremenu izrežite brokulu na prilično male cvjetiće, prelijte je s malo maslinovog ulja i začinite solju i biberom. Kad su se i pećnica i lim za pečenje užarili, cvjetiće brokule pažljivo prebacite u lim i stavite peći na otprilike 20 minuta.

PROČITAJTE  Jeste li probali supu od kestena? Evo fenomenalnog recepta