Poput artičoke, brokula je veliki jestivi cvijet. Smatra se kako su je kultivirali Etruščani, a danas oko 75 posto svjetske proizvodnje dolazi iz Kine i Indije. Stabljika i cvjetovi jedu se i sirovi i kuhani, a okusom podsjeća na kupus, iako je također srodna kelju, karfiolu i prokulicama. Raste okružena sivo-zelenim lišćem koje je također jestivo, ali se često uklanja prije komercijalne prodaje. Uspijeva po hladnom vremenu, što je čini zimskim i proljetnim povrćem. Danas se na mnogim mjestima uzgaja tokom cijele godine. Može se jesti sirova, kuhana na pari, pirjana, pržena, pečena u pećnici ili u obliku pirea, a osim pranja i rezanja, ne zahtijeva puno pripreme. Kako spremati brokulu?
Na lošem glasu
Decenijama je brokula, baš kao i prokulice, bila na lošem glasu. Sve zbog toga što se prečesto pripremala na pogrešan način. Kada se dugo kuhaju, i brokula i prokulice počnu ispuštati sumporne spojeve, koji dovode do neugodnih mirisa.
Ali kada brokulu odmah izložite vrlo visokoj temperaturi, na površini brzo dolazi do karamelizacije i oslobađaju se slatke, orašaste arome. Također, na visokoj temperaturi će se brokula skuhati dovoljno brzo i sumporni spojevi se neće imati vremena osloboditi.
Kako pripremiti brokulu
Brokuli najviše odgovaraju metode brze pripreme na visokim temperaturama. Zagrijte malo ulja u tavi ili woku na jakoj vatri. Dodajte narezane cvjetove brokule i oguljene, narezane kolutiće stabljike, pa je uz stalno miješanje pirjajte oko 4-5 minuta.
Za najbolje rezultate zagrijte pećnicu na 260°C s rešetkom u gornjem položaju. Kako biste još više ubrzali karamelizaciju, obložite lim za pečenje folijom i stavite ga u pećnicu kako bi se dobro zagrijao.
U međuvremenu izrežite brokulu na prilično male cvjetiće, prelijte je s malo maslinovog ulja i začinite solju i biberom. Kad su se i pećnica i lim za pečenje užarili, cvjetiće brokule pažljivo prebacite u lim i stavite peći na otprilike 20 minuta.