Ako koristite samo himalajsku sol, izvor joda potražite u ribi

Himalajsku so razlikujemo od drugih jer je krupnija te je ružičaste boje. Tu boju duguje udjelu željeza. Isto tako, ona sadrži čak 84 različita minerala poput kalija, kalcija, stroncija i molibdena.

Himalajska so je dobra alternativa kuhinjskoj soli, posebno ako u prehrani pokušavate izbjegavati aditive. Inače, so je glavni izvor joda u prehrani pa ako koristite himalajsku so, dobro je pronaći i alternativni izvor joda. Možete ga uzimati kao dodatak prehrani, ali i nadoknaditi ga iz morskih algi ili ribe.

Kada organizmu nedostaje joda, često otiče tkivo na području vrata, jer je tamo štitnjača. Naime, ako u organizmu ponestane joda, štitnjača ne može proizvesti dovoljno hormona i tada dolazi do problema. Simptomi se mogu povući, ali dugotrajan nedostatak može trajno oštetiti štitnjaču. Himalajska so se ne preporučuje trudnicama i dojiljama koje imaju veliku potrebu za jodom.

PROČITAJTE  Devet činjenica o testisima koje svi trebaju znati