Ako koristite ove napitke, vaše srce će biti zdravije

Prevencija je najbitnija kada je očuvanje zdravlja u pitanju. Da biste sačuvali srce, redovno uzimajte ovih pet napitaka:

Kakao ili čaj

Kafa – Možda vas iznenadi činjenica da kafa ima veću antioksidativnu vrijednost nego kakao ili čaj. Umjereno konzumiranje kafe smanjit će rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Također, utječe i na smanjenje upalnih procesa u organizmu. 

Istraživanje provedeno na 83.000 žena pokazalo je da žene koje konzumiraju 2 šoljice kafe dnevno imaju 20 posto manji rizik od obolijevanja od moždanog udara u odnosu na one koje ne piju kafu. Ukoliko, međutim, konzumirate više od četiri šoljice kafe dnevno, možda ćete imati nesanicu, osjećati se uznemireno i umorno.

  • Možda vas iznenadi činjenica da kafa ima veću antioksidativnu vrijednost nego kakao ili čaj.

Voda – Dehidratacija može da podstakne veći broj rizičnih faktora za nastanak srčanih oboljenja, kao što je povećana viskoznost krvi. Kada je organizam dehidriran i nedostaje mu tečnosti, krv je gušća, što podstiče srce da troši više energije da bi tjeralo krv kroz tijelo. Preporučljivo konzumiranje vode na dnevnoj bazi je 8 čaša. Obogatite vodu svježe cijeđenim limunovim sokom i tako joj dajte aromu koja osvježava, a istovremeno i dozu antioksidanta koji su značajni za zdravlje.

Bolje funkcije

Crni čaj – Moćni antioksidanti u crnom čaju unapređuju zdravlje srca. Dokazano je da konzumiranje crnog čaja smanjuje rizik od nastanka moždanog udara, smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava funkciju krvnih sudova, kao i dotok krvi u srčane arterije. 

Ukusni sok od nara

  • Antioksidativna moć šipka je zaista velika.

Zeleni čaj, kao i crni, sadrži obilje antioksidanata koji čuvaju srce. Istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da povećano konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od obolijevanja koronarnih arterija. Njegova upotreba je povezana i sa smanjenim nivoom holesterola u krvi, uz niži rizik za nastanak krvnih ugrušaka i moždanog udara. 

PROČITAJTE  Zdravlje: Šta znači kad su stopala hladna, kad imamo grčeve u nogama...

Antioksidativna moć šipka je zaista velika. Novija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ukusnog soka od nara može zaštititi vaše srce tako što će smanjiti nivo holesterola u krvi i povećati protok krvi do srca. Pijte ga svježeg i bez dodatnih zaslađivača.