Ako je vaše dijete neuredno, nemojte biti strogi, pustite ga da istražuje

Mnogo mama odgađa puštanje svojih mališana da se sami hrane kako bi izbjegle nered.

Problem za odloženim samostalnim hranjenjem i nedozvoljavanjem bebi da istražuje hranu rukama je taj što u nekim slučajevima može da dovede do ometanja normalnih obrazaca hranjenja i dugoročno može doprinijeti selektivnim obrascima ishrane.

Mnogo je načina kako odloženo samostalno hranjenje može ometati razvoj normalnog hranjenja i razvoj oralnih motoričkih sposobnosti.

Bebe uče kroz dodir

Bebe u prvoj godini svijet oko sebe istražuju osjećajem dodira. Dodiruju, osjećaju i istražuju predmete koji su im nadohvat ruke i stavljaju ih u usta. To im pomaže da shvate više o svom okruženju. Upravo vrhovima prstiju, usnama i jeziku nalazi se više senzornih receptora nego u bilo kojem drugom dijelu tijela.

Bebama i djeci treba omogućiti i dati im priliku da dodirnu, osjete i namirišu hranu kako bi odlučili hoće li je probati ustima.

Bebe prirodno žude za autonomijom

Druga važna karakteristika beba, svojstvena i urođena, jeste ta što prirodno podstiču potrebu i želju za autonomijom i nezavisnošću. Oni žele da samostalno otkriju kako stvari funkcionišu. Ovo se može objasniti i činjenicom da su djetetove prve riječi: “ne”, “ja”, “moje”.

PROČITAJTE  10 krucijalnih razlika između prosječnih i pametnih roditelja