Ako imate visoki pritisak i idete na odmor, ovu grešku obavezno izbjegavajte

Povišeni krvni pritisak ili hipertenzija (krvni pritisak >140/90) tiha je, podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, sve dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa.

Hipertenzija predstavlja globalnu epidemiju i vodeći je faktor rizika za smrtnost i radnu nesposobnost na globalnom nivou.

Kako „tlakaši“ mogu lošije podnositi visoke temperature, stručnjaci uvijek savjetuju da je za njih najbolje na odmor ići početkom ljeta ili u septembru, no sigurni smo da mnogi ipak ne mogu odoljeti odlasku na more u julu i augustu. Ako je tako, za vas je važno da na umu imate sve savjete ljekara o odgovornom ponašanju na odmoru, a u svrhu zaštite zdravlja. Prva bi važna informacija za vas bila da morate pripaziti i ne ulaziti naglo u hladnu vodu nakon izležavanja na suncu, važno je postepeno se pripremiti za ulazak u more. Šta s lijekovima, šta s hranom? I to je nešto na što morate paziti na odmoru. Kako ne biste informacije morali tražiti posvuda, donosimo ih sve na jednom mjestu.

NAJČEŠĆA GREŠKA KOJU PACIJENTI S VISOKIM PRITISKOM RADE NA LJETOVANJU

Najčešća greška koju osobe s visokim pritiskom rade na godišnjem odmoru jest da uzimaju lijekove bez kontrole visokog pritiska. Visoki pritisak je hronična bolest i važna je samokontrola. Svaki pacijent s visokim pritiskom treba imati sa sobom adekvatan tlakomjer i u slučaju bilo kakvih simptoma treba izmjeriti pritisak, a ne piti terapiju bez prestanka i dovesti se do neželjenih nuspojava. Važno je redovno uzimati svoju terapiju te mjeriti krvni pritisaki, ako su vrijednosti snižene ili povišene, u konsultaciji s ljekarom adekvatno prilagoditi dozu lijeka.

TEKUĆINA JE NAJVAŽNIJA

Opće smjernice uključuju rashlađivanje tijela i unos dovoljne količine tekućine. Ne treba čekati da se pojavi osjećaj žeđi, već treba rehidrirati tijelo običnom vodom prema uputama ljekara koji će odrediti dopušteni dnevni unos. Vodu možete obogatiti ako joj dodate svježeg voća ili začina poput metvice. Važno je izbjegavati sokove i napitke s kofeinom. Također, tekućina ne bi trebala biti jako hladna.

PROČITAJTE  Šta sve može oštetiti zube

HRANA

Preporučuje se jesti manje i češće obroke, izbjegavati slatkiše i masnu hranu. Kada govorimo o idealnom načinu prehrane za regulaciju krvnog pritiska, to bi zasigurno bila mediteranska prehrana sa smanjenom količinom soli.

Mediteranska prehrana odlikuje se velikim unosom zelenog lisnatog povrća, zatim voća, integralnih žitarica, konzumacijom ribe dva do tri puta sedmično (plave ribe poput srdela, inćuna, lokardi), mesa svega nekoliko puta tjedno (uglavnom perad). Također, konzumacija mesa i mesnih prerađevina nije potrebna svaki dan, dok se mliječni proizvodi preporučuju.

PLANIRAJTE SVAKU AKTIVNOST

Osobe s visokim ili niskim krvnim pritiskom trebaju planirati aktivnosti na otvorenom u jutarnjim ili poslijepodnevnim i večernjim satima kada temperatura zraka nije toliko visoka. Posebno izbjegavajte boravak na suncu između 10 i 17 sati, što je inače preporuka i za zdrave osobe. Visoka temperatura u kombinaciji s dehidracijom može dovesti do razvoja komplikacija ili do naglog pogoršanja postojećih zdravstvenih tegoba.

Izbjegavanje većih tjelesnih napora i poštivanje potreba tijela za odmorom kada je vani vruće također je važna mjera.

ŠTA OBUĆI

Potrebno je prilagoditi odjeću ljetnom vremenu. Ako nemate, nabavite odjeću od prirodnih materijala poput pamuka ili lana koji će dozvoliti cirkulaciju zraka, a svakako nije pametno nositi odjevne predmete od sintetike i poliestera u kojima je otežano “disanje kože” pa samim time i teže podnošenje ljetnih vrućina.

TERAPIJA ZA PRITISAK

Najgore što možete napraviti i u ovom slučaju jest da uzimate lijekove bez ikakve kontrole. Prije svega morate imati uz sebe kvalitetan tlakomjer kako biste redovno provjeravali stanje.

Ponekad i ne mora biti alarmantno preskakanje lijekova kod određenih pacijenata s niskim krvnim pritiskom, ali to se ne odnosi na sve lijekove. Kako biste točno znali što trebate raditi ako do problema dođe, kako ga prevenirati, ali i koju terapiju morate uzimati, važno je prije odlaska na odmor razgovarati s liječnikom.

PROČITAJTE  Ovo je začin koji ubija sve loše bakterije u hrani

ŠTA NIKAKO NE SMIJETE ZABORAVITI

Redovno mjerenje krvnog pritiska jednostavna je i efikasna metoda važna za rano detektiranje hipertenzije i sprečavanje nastanka komplikacija.

Važno je voditi dnevnik samokontrole krvnog pritiska kako bi ljekar mogao procijeniti stanje i učinak propisane terapije. Bez lijekova koje vam je prepisao ne odlazite na odmor.

OTICANJE NOGU

Neki lijekovi mogu potaknuti oticanje nogu i važno je da pacijent zna koji lijek to uzrokuje te smije li smanjiti ili preskočiti dozu i kako se ponašati, a o tome se prije odlaska na more morate posavjetovati s ljekarom. Valja se odmarati, držati noge na povišenom i tako smanjiti simptome koji su uzrokovani visokim temperaturama.

KO JE KRIV ZA VAŠ VISOKI PRITISAK?

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50% hipertenzija, tjelesna neaktivnost za oko 20% i pretilost za oko 30% svih hipertenzija. Bitno je naglasiti da se na rizike za razvoj visokog krvnog pritiska može utjecati promjenom štetnih životnih navika, neovisno o godišnjem dobu:

 • * smanjenjem unosa soli
  * uravnoteženom pravilnom prehranom
  * prestankom pušenja
  * izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
  * redovnom tjelesnom aktivnosti
  * održavanjem normalne tjelesne težine.