Ako imate problema sa srcem, možda je problem u partneru

Mnogi od nas znaju šta treba činiti da bismo održali srce zdravim – redovno vježbati, kloniti se određene hrane, održavati zdrav raspored spavanja i slično – no mnogi se i dalje ne mogu nagovoriti na potrebne promjene. Ukoliko to sve radite, a i dalje imate problema sa srcem, možda nije problem u vašim navikama, nego u životnom stilu vašeg partnera ili partnerice.

Nedavno istraživanje na više od 5.000 parova pokazalo je da su u gotovo 80 posto veza učesnici sa partnerima dijelili loše ili “ne baš idealno” zdravlje srca. Otkriveno je i da su se prehrambene navike partnera preklapale 95 posto, a pušačke 86 posto. Dakle, ako ste u vezi i vaše je srce ugroženo, možda je vrijeme za timski rad.

„Umjesto da razmišljamo o intervencijama za pojedince, možda bi bilo korisno razmišljati o intervencijama za parove ili cijele porodice“, rekla je dr. Samia Mora, jedna od autorica studije, piše MSN.

Naravno, ako vaš partner nije toliko motiviran kao vi, promjena će možda morati započeti s vama. Budite nadahnuće.

„Važno je da ljudi razmišljaju o tome kako njihovo zdravlje i ponašanje mogu utjecati na zdravlje osobe s kojom žive. Poboljšanje vlastitog zdravlja može pomoći drugima“, objašnjava Mora.

Razmislite o tome da s partnerom/icom odvojite vrijeme i zajedno napravite plan za razvijanje rutina zdravih za srce, poput redovnog vježbanja i konzumiranja prave hrane.

PROČITAJTE  Posljedice modernog načina života: Jedan neobičan uzrok visokog krvnog pritiska