Ako imate 50 godina i želite lijepu kožu, jedite hranu bogatu kolagenom

Naše tijelo proizvodi kolagen, ali već kad navršimo 20 godina proizvodnja se usporava. U 60-tim godinama života imamo 50 posto manje kolagena od količine koje smo imali kada smo imali 20. Ako imate 50 godina, morate obratiti više pažnje.

imate 50 godina žena zatvorenih očiju raširene ruke plavo nebo

Naše tijelo proizvodi kolagen, ali već kad navršimo 20 godina proizvodnja se usporava. U 60-tim godinama života imamo 50 posto manje kolagena od količine koje smo imali kada smo imali 20. Ako imate 50 godina, morate obratiti više pažnje.

Usporena proizvodnja kolagena je jedan od razloga zašto nam koža više nije mladolikog izgleda. Zato nas bole zglobovi i kosa se tanji. Kolagen je najzastupljeniji tip proteina u našem tijelu. Čini čak 30 posto ukupne količine proteina u tijelu. Nalazi se u cijelom tijelu, uključujući mišiće, kosti, kosu, kožu i nokte.

40 vrsta kolagena

Postoji oko 40 različitih vrsti kolagena u tijelu.Kolagen tip 1 je najzastupljeniji te važan dio naše kože, kostiju i mišića, piše na stranicama Harvard Health. Kolagen će našu kožu činiti glatkom i ona će izgledati mladoliko. Suplementi koji sadrže kolagen jačaju kožu. Tako se i prevenira nastanak bora, celulita i strija. Dnevno korištenje kolagena će hidratizirati kožu i povećati elastičnost te umanjiti štete koje su nastale radi izlaganja suncu.

Ako imate 50 godina, jačanje proizvodnje kolagena često znači i odabir nekih novih namirnica koje su bogate vitaminima i mineralima. Upravo one mogu pomoći da se poboljša proizvodnja kolagena i elastina. Zbog tih komponenti će koža izgledati mladoliko, ali će štititi i naše kosti i probavu, ali i zdravlje srca.

Nutricionistica Megan Wong, koja je specijalizirala prehranu kod hroničnih bolesti, nudi savjete koje to tri namirnice trebaju jesti žene koje imaju 50 i više godina kako bi uživale u mladolikom izgledu kože i ustvari cjelokupnom zdravlju.

Sardine

Nije običaj jesti kožu i kosti lososa i tune, a Wong naglašava da je to šteta jer su upravo oni najbogatiji izvor kolagena. Zato ističe sardine kao najbolju ribu, jer je jedemo cijelu, i upravo ćemo tako pojačati unos kolagena u organizam. Sardine su pune kalcija, vitamina D i omega 3 masnih kiselina, a svi ovi sastojci će utjecati i na zdravlje kostiju, navodi Wong.

PROČITAJTE  Zaleđivanje lica – novi beauty trend za glatku i zategnutu kožu

“Kako u menopauzi dolazi do ubrzanog gubitka koštane mase, čak i do 20 posto, važno je da se žene starije od 50 godina pobrinu ne samo za lijep izgled kože već i za zdravlje kostiju”, dodaje.

Slanutak

I dok ne postoji kolagen biljnog porijekla, jer dolazi iz životinjskih proizvoda, tijelo će ga samo proizvoditi i potaknuti njegovu proizvodnju ako mu se ponude pravi proizvodi, navodi Wong. “Slanutak je odličan izvor dva sastojka koji potiči izgradnju kolagena. To su cink i prolin. Prolin će podržati stabilnost kolagena dok će cink usporiti njegovo propadanje.

Ječam

Idući put kad posegnete za rižom, razmislite o ječmu jer je zdraviji odabir. Ječam sadrži mineral koji će aktivirati enzime uključene u proizvodnju kolagena i koji su dokazano pomoć kod obnove elastičnosti kože a i smanjene vidljivosti bora. Ječam je namirnica bogata topivim vlaknima koji će pomoći pri kontroli šećera u krvi i holesterola.

Kreme i serumi jesu odlična pomoć, ali prehrana bogata namirnicama koje stimuliraju proizvodnju kolagena sigurno su najbolji načini da se održi mladolikost i zdravlje kože.