Akne u zrelim fazama života: 5 neočekivanih uzročnika kojih se treba čuvati

Akne se najčešće pojavljuju tokom puberteta, mada nije isključeno da se mogu pojaviti i u kasnijim fazama života, a mogu ih uzrokovati stres, neadekvatna ishrana, ali i disbalans hormona…

Iskustvo pokazuje da se akne – prema statistikama  – javljaju kod više od 85% osoba u nekom trenutku života. Zapravo, 50% dvadesetogodišnjaka, 30% tridesetogodišnjaka i 25% četrdesetogodišnjaka suočava se s ovim problemom. No, mnogi  nisu ni svjesni odakle sve vreba „opasnost“, odnosno koji su to neočekivani uzročnici akni.

Uklanjanje dlaka

Ponekad  neodgovarajuća tehnika za uklanjanje dlačica izaziva pojavu akni. Na primjer, dermaplaning (tretman eksfolijacije koji se radi brijačem) sjajan je način za uklanjanje sitnih i mekih dlačica na licu. Međutim, ako je vaša koža masna, ili ukoliko imate akutne akne na licu, ovaj postupak može da uslovi prekomjernu produkciju sebuma i dodatnu iritaciju, te tako i pojavu još većeg broja akni. U tom slučaju, lasersko uklanjaje dlačica bolja je opcija.

Mobilni telefon

Kada ste posljednji put očistili ekran svog mobilnog telefona? Sudeći prema rezultatima istraživanja, na mobilnom telefonu može se naći čak deset puta veća koncentracija bakterija nego na toaletnoj dasci. Dakle, svaki put kada prislonite telefon na uho, vi u osnovi izlažete kožu štetnom uticaju bakterija s vašeg telefona. A to takođe može da bude okidač za pojavu akni.

Nečista jastučnica

Jedno pitanje: koliko često mijenjate jastučnicu? Imajte na umu da bakterije mogu da se sakupljaju i u materijalima, te je najbolje da to činite jednom sedmično. Zapravo, potrudite se da vam to pređe u naviku!

Preparati za kosu

Određene materije u sastavu ovih preparata sjajne su za vlasi. No, one istovremeno mogu da naruše prirodnu ravnotežu u koži duž linije rasta kose, kao i na vratu, ramenima i leđima. Potražite sredstva za njegu i oblikovanje kose s materijama koje su izrazito blage prema koži.

PROČITAJTE  Pomaže li psihoterapija u liječenju bubuljica i akni?

Kvalitet sna

Simptomi određenih oboljenja kože, poput ekcema, pogoršavaju se ukoliko vam je san narušen. Isto važi i za pojavu akni. Pobrinite se da vaš noćni san traje od sedam do devet sati, koliko preporučuju i stručnjaci.