Aerobne vježbe prijaju i tijelu i umu, čuvaju vitalnost i vraćaju energiju

Vježbanje će vam popraviti raspoloženje već nakon prvog treninga, ali za pozitivan utjecaj na mozak i sposobnost pamćenja morat ćete ipak da se potrudite i da vježbate redovno. Najbolje bi bilo da svakog dana imate neku aerobnu aktivnost u trajanju od četrdesetak minuta.

Pitate se šta je aerobni trening? To je vrsta treninga koja podstiče naš organizam da troši masti i upotrebi ih za proizvodnju energije. Te procese stimuliše fizička aktivnost koja ne zahtijeva previše mišićnog napore – šetanje, plivanje, penjanje uz stepenice… Naučnici su proučavali utjecaj aerobnih vježbi na mozak pacijenata koji su bili na kemoterapiji, koja ponekad za posljedice može imati gubitak pamćenja i slabiju sposobnost koncentracije.

Ispostavilo se da su se ispitanici koji su vježbali osjećali manje umorno, a bolje su i rješavali testove koji su im dati. Osim toga, aerobne vježbe su i dobra “terapija” protiv depresije i anksioznosti.

Ovako pozitivan utjecaj aerobnih vježbi na mozak tumači se poboljšanom cirkulacijom, zbog čega mozak dobija više kisika.

PROČITAJTE  Zašto je vježbanje dobro za zdravlje mokraćnog mjehura