9 razloga zašto se kosa masti – a nije zbog pranja

Iako ste kosu oprali sinoć ili danas, već vam se čini kako se na njoj počinje nazirati onaj neželjeni masni sjaj? Čini vam se kako nema drugog rješenja već je ponovno prati – za što frizeri kažu da nas vodi u začarani ciklus pretjeranog lučenja sebuma, pa nikako nije dugoročno rješenje.

Ako ste eliminirali one poznate krivce za masno vlasište – pogrešan šampon i regenerator, prečesto pranje i previše proizvoda za stiliziranje, postoje još neki, pomalo iznenađujući uzroci za to, prenosi RD.

Evo što trebate znati o njima, kako bi došli do ‘korijena’ problema – i to doslovno.

1. Prljava četka

Vaša četka za kosu može biti leglo za sve vrste bakterija, posebno ako redovito koristite proizvode za oblikovanje. Nakupine prašine i ostataka proizvoda stvorit će jedan začepljeni instrument koji će se prenijeti u vaše čiste vlasi.

„Ljudi često četkaju kosu prljavom četkom. Nakupljanje ulja i nečistoće učinit će da se i svježe oprana kosa doima masnom. Svakako temeljito očistite i operite četku svakih nekoliko dana“, kaže Steve Lococ, frizer i suvlasniku B2V salona.

2. Zavezana kosa preko noći

Ako ste skloni noću svezati kosu kako biste izbjegli zapetljavanje, možda biste trebali razmisliti. Kad noću zavežete kosu, sva se vaša prirodna ulja koncentriraju na vlasištu, kaže CJ Dougherty, glavni stilist kose u Gordon Salonu. To sprječava da se ulja rasporede na čitav pramen kose ostavljajući kosu masnom u blizini područja korijena.

3. Nivo vlage

Ako su vanjski uvjeti takvi da je visok vanjski nivo vlage, kosa će zbog toga biti i masnija. U tom slučaju, najbolje je u vlažnije doba godine uskladiti njegu kose te nabaviti šampone za čišćenje vlasišta te koristiti lagane regeneratore, da bi vlasište bolje ‘disalo’.

PROČITAJTE  Perete li kosu ujutro ili navečer? Odgovor je važan jer stručnjaci kažu da je ova navika zdravija

4. Korištenje seruma za sjaj

Svi volimo izgled sjajne kose, ali postoji tanka granica između sjajnog i masnog, i s tim se mora postupati krajnje oprezno. Serumi za sjaj sada su vrlo popularni, ali ako ih utrljate blizu tjemena gdje već ima puno ulja, kosa bi mogla izgledati vrlo masno. Da biste to spriječili, koncentrirajte serum prema sredini vlasi, a zatim prema dolje na krajeve. To će kosi dati luksuzni sjaj, bez masnih korijena.

5. Prečesto dodirivanje

Iako vam tokom dana može biti ugodno odgurnuti kosu ili dodirnuti vlasište – koketno ili uobičajeno – na taj način ulje lako možete prenijeti iz ruku u korijenje. Prema Kristini Maccaro, suvlasnici i kreativnoj direktorici salona Love Lane, stalno dodirivanje vaše kose – baš kao i vašeg lica – prenosi ulja s vrhova prstiju i ruku na pramenove vaše kose. Pokušajte isplesti kosu ili je prikvačiti natrag da biste je uklonili s lica ako ste skloni petljanju po njoj cijeli dan.

6. Nedostatak vitamina B

Sve je povezano kada je u pitanju vaše tijelo, a to uključuje i ono što u njega unosite. Ako imate manjak vitamina, vaša koža i vlasište mogu platiti cijenu. Konkretno, unos vitamina B povezan je s nivoom proizvodnje sebuma, jer biotin utječe na nivo pantenola i sebuma, što pomaže kosi da ostane zdrava i sjajna te se manje masti.

7. Hormonalne promjene

Promjene u nivou hormona mogu potaknuti uljne žlijezde na ‘aktivan pretjerani rad’. Sedmica prije menstruacije, nazvana ‘luteinskom fazom’, uzrokuje značajan porast razine estrogena i progesterona. Prema Natè Bova, stilistici u salonu Warren-Tricomi, žene će tokom tog vremena vjerovatno doživjeti promjene na koži i kosi. Tada, kako se žena približava menstruaciji, nivo androgenih hormona (poput testosterona) raste kako hormoni estrogena padaju. To dovodi do povećanja proizvodnje sebuma (ulja). Budući da su vaše lice i vlasište posebno bogati uljnim žlijezdama, učinci postaju očitiji na tim područjima. Pokušajte koristiti šampon sa salicilnom kiselinom u to doba mjeseca kako biste uklonili višak ulja s vlasišta.

PROČITAJTE  Radili su zgibove mjesec dana. Ovo je rezultat

8. Korištenje pogrešnih proizvoda

Iako bi vaš omiljeni šampon mogao biti izvrstan zbog svog voćnog mirisa, mogao bi nenamjerno učiniti vašu kosu dodatno masnom ako je na bazi ulja. Andre Walker, Oprahin frizer već 30 godina, prekomjernu upotrebu pogrešnih proizvoda navodi kao veliku nepodopštinu koja može prouzročiti nakupljanje previše masnoća iz lojnih žlijezda. Odabir proizvoda mogao bi biti problem kada je u pitanju masna kosa. Potražite proizvode za kosu bez derivata petroleja, mineralna ulja, sulfata i bez umjetnih boja. Što se tiče oblikovanja kose, po potrebi obavezno nanesite proizvode na pramen kose i umjereno na vlasište. Višak ulja s vlasišta prirodno će putovati od vlasišta do vrhova.

9. Perut

Mogli biste pretpostaviti da se problemi s vlasištem, poput peruti ili psorijaze vlasišta, izjednačavaju sa suhim pramenovima, ali ovi uvjeti mogu značiti masnije korijenje – pa čak i biti uzrok vaše ljuskave situacije. Kada vaše vlasište proizvodi višak ulja, to također može potaknuti prekomjerni rast gljivica.

Ako perut sjedi na tjemenu, postoji vjerovatnost da se folikuli i pore mogu začepiti, što uzrokuje prekomjernu proizvodnju sebuma iz vlasišta što rezultira bijelim tačkama. Obavezno koristite šampon za dubinsko čišćenje s uljem čajevca da održavate vlasište i pore čistima. Lococo toplo preporučuje posjet stručnjaku za njegu kose kako biste utvrdili imate li posla s masnim ili suhim vlasištem; oboje mogu kulminirati masnim korijenima, stoga je važno razumjeti s čime točno imate posla.