7 simptoma ukazuje na srčani zastoj. Svaka sekunda je važna

srčani zastoj žena drži obje ruke na srcu

Srčani zastoj se ne događa samo starim i bolesnim osobama. Radi se o stanju koje je fatalno i vodi do nagle srčane smrti ako se ne reagira u nekoliko minuta. Kako se oko 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, najčešće kod kuće, postoji mogućnost da će svako od nas jednom u svom životu upravo biti svjedok srčanog zastoja te da će ta žrtva možda biti neko nama blizak.

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv, tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima. Za nekoliko minuta osoba može umrijeti. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja.
Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10 % svake minute tokom koje se ne provodi oživljavanje. Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen. Nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje.

Često se smatra da se ustvari radi o srčanom infarktu, ali to nije tačno. Stručnjaci s Mayo klinike navode:

“Nagli srčani zastoj nije infarkt. Infarkt se dogodi kada je protok krvi do srca na jednom dijelu spriječen. On može uzrokovati promjene na srcu koje mogu voditi do srčanog zastoja”

Rizične grupe

Svi su u rizičnoj grupi. Ipak, postoje načini kako prevenirati srčani zastoj tako da prestanete pušiti cigarete, smanjite konzumaciju alkohola, održavate zdravu tjelesnu težinu i redovno posjećujete ljekara.

Dr. Eli Friedman, sportski kardiolog navodi:

“Može se dogoditi bilo kome bilo kada, to je proces u kojem srce nema pravilan ritam otkucaja ili prestane raditi i u pitanju je apsolutno hitno stanje i obrada ljekara”.

Dr. Jayne Morgan, kardiolog iz Atlante navodi kako se radi o prestanku mehaničke aktivnosti srca s posljedičnim prekidom protoka krvi u cirkulaciji. Dr. Friedman navodi kako je puno uzroka za ovo stanje, pa to mogu biti već postojeće bolesti srca.

PROČITAJTE  Mučnina, glavobolja ili kašalj: Možda je to reakcija na neke lijekove

Ovo su simptomi

Stručnjaci s Klinike Cleveland navode da u više od 50 posto slučajeva, nagli srčani zastoj se dogodi bez prethodnih simptoma, ali ponekad mu mogu prethoditi:

Gubitak svijesti

Brzi otkucaje srca

Bol u prsima

Vrtoglavica

Maglica u glavi

Kratkoća daha

Mučnina i povraćanje

Oni mogu otkriti da je došlo do problema s radom srca. Stručnjaci Mayo klinike navode koji znakovi mogu otkrivati da je došlo do srčanog zastoja:

Gubitak svijesti

Gubitak pulsa

Prestanak disanja

Svaka sekunda je važna

Dr. Morgan navodi kako srčani zastoj znači nagli prestanak rada srca, prestanak disanja i gubitak svijesti. Sve to se može dogoditi u 6 sekundi. Hitna pomoć ljekara je potrebna stoga odmah, a kako se može dogoditi bilo kad i bilo kome, važno je znati simptome radi brze reakcije jer to doslovno može spasiti život.

Dr. Friedman pojašnjava:

“Šanse za preživljavanjem ovise i o etiologiji srčanog zastoja, šanse su veće ako se u prve tri minute od pojave simptoma primi ljekarska pomoć. Ključ je dakle u prepoznavanju simptoma stanja kako bi se na vrijeme reagiralo.”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime